Actrița Cicely Tyson, o legendă a cinema-ului și televiziunii americane, a murit

De: Ana Obretin / 29.01.2021, 08:50
Actrița Cicely Tyson, o legendă a cinema-ului și televiziunii americane, a murit

Cicely Tyson, actriță americană premiată cu Emmy, Tony și Oscar, care s-a afirmat în teatru, film și televiziune, a murit la vârsta de 96 de ani. Tyson a decedat la doar două zile după ce au apărut pe piață memoriile sale, sub titlul „Just As I Am”. 

Cicely Tyson a debutat în film cu un rol mic în „Twelve Angry Men”, din 1957, iar debutul oficial a fost în lungmetrajul din 1959 cu Sidney Poitier „Odds Against Tomorrow”, jucând apoi în pelicule ca „The Comedians”, „The Last Angry Man”, „A Man Called Adam” și “The Heart Is a Lonely Hunter”. Refuzând să joace în filme care prezentau clișee legate de populația de culoare, a așteptat până în 1972 pentru a reveni pe marele ecran, în drama „Sounder”, care a primit mai multe nominalizări la Oscar, inclusiv una pentru Tyson, pentru cel mai bun rol principal feminin. În 2018, Academia americană i-a oferit un Oscar onorific. 

Deși s-a afirmat pe scena de teatru și marele ecran, televiziunea a fost, totuși, domeniul în care a excelat. A jucat în producții ca “Miss Jane Pittman”, “Roots”, “The Wilma Rudolph Story”, “King: The Martin Luther King Story”, “When No One Would Listen”, “A Woman Called Moses”, “The Marva Collins Story”, “The Women of Brewster Place”, “The Oldest Living Confederate Widow Tells All” și adaptarea piesei “Trip to Bountiful”, pentru care, pe Broadway, a primit un Tony. De-a lungul carierei sale, Tyson a refuzat să joace roluri de dependente de droguri, prostituate sau servitoare, pe care le-a considerat înjositoare pentru femeile afro-americane. 

Pe Broadway a participat la producția originală din 1961 „The Blacks”, a lui Jean Genet, și, zeci de ani mai târziu, a câștigat un Tony pentru rolul ei principal în relansarea „The Trip to Bountiful”.

În televiziune, ea a primit primul rol recurent pentru o actriță de culoare într-un serial, în „East Side / West Side”, și a câștigat două premii Emmy din 16 nominalizări, inclusiv pentru memorabila „The Autobiography of Miss Jane Pittman” din 1974. 

Încheind o carieră deja impresionantă, Tyson a câștigat premiul Tony pentru cea mai bună actriță pentru rolul Carrie Watts în relansarea din 2013 a spectacolului „A Trip to Bountiful”, potrivit Variety

Născută în East Harlem, în New York, din părinți migranți săraci provenind din vestul Indiei, Tyson a lucrat ca secretară pentru Crucea Roșie Americană înainte de a deveni model, apărând, printre altele, în Vogue și Harper’s Bazaar, și apoi s-a mutat pe Broadway. Tyson a fost, de asemenea, unul dintre membrii fondatori ai Dance Theatre din Harlem în 1969. Pe plan personal, Tyson a fost căsătorită cu marele artist de jazz Miles Davis, din 1981 până în 1988. Una dintre nepoatele ei este actrița britanică Cathy Tyson.

CITEȘTE ȘI: Actrița americană premiată cu Oscar Cloris Leachman a murit

Foto: Profimedia Images