Actrița Georgeta Luchian Tudor, soția lui Tudor Gheorghe, a murit

De: Ana Obretin / 26.01.2021, 15:22
Actrița Georgeta Luchian Tudor, soția lui Tudor Gheorghe, a murit

Actrița Georgeta Luchian Tudor, soția artistului Tudor Gheorghe, a murit la vârsta de 86 de ani, anunță Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Născută la Brăila, pe 6 septembrie 1934, Georgeta Luchian Tudor a absolvit Institutul de Teatru în 1963. „Și-a dorit să fie ziaristă, dar teatrul a câștigat în ea una dintre actrițele de rasă, de a cărei noblețe artistică s-au bucurat generații de spectatori craioveni și nu numai”, potrivit unui anunț al instituției de spectacole.

A debutat la Naționalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais (1963). A jucat apoi roluri feminine complexe precum Maria Lothundiaz („Valetul de cupă” de H. de Balzac), Cenușăreasa („Pantofiorul de aur” de E. Lițu), Dona Anna („Țărăncuța” din Getafe de Lope de Vega), Cellia („Volpone” de Ben Johnson), Ara („Arca Bunei Speranțe” de Ion D. Sîrbu), Clarice („Slugă la doi stăpâni” de Goldoni), Domnișoara Nastasia („Domnișoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu), Nora („Nora” de H. Ibsen) etc.

A jucat în spectacole realizate de cunoscuți regizori: Georgeta Tomescu, Ion Maximilian, Valentina Balogh, Cătălina Buzoianu, Petre Sava-Băleanu, Călin Florian, Riszard Sobolewski, Cristian Hadji-Culea, Daniela Peleanu, Mircea Cornișteanu, Mihai Manolescu, Silviu Purcărete și alții.

În spectacolul “Micul infern” a jucat alături de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani. Cândva, Tudor Gheorghe declara: “Au fost ani frumoși, petrecuți lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit și mă susține.”

A fost, de asemenea, autoarea volumului de poezii “Uneori femeile surâd” (Ed. Scrisul românesc, 2011).

CITEȘTE ȘI: Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon, a murit

Foto: Facebook/ Teatrul „Marin Sorescu” Craiova