Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon, a murit

De: Ana Obretin / 24.01.2021, 10:28
Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon, a murit

Oana Ștefănescu, actriță a Teatrului Odeon din București de peste 30 de ani, a murit sâmbătă seară, la vârsta de 60 de ani.

Născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ștefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu și a debutat pe scena Odeonului în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur, în 1991, potrivit unui anunț al instituției.

La Odeon a lucrat sub bagheta unor regizori ca Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu. Cea mai recentă premieră a fost pe 20 decembrie 2019, în spectacolul „Persona” de Ingmar Bergman, regia Radu Nica. Actrița Oana Ștefănescu avea în pregătire musicalul „Cabaret” de Joe Masteroff, în regia lui Răzvan Mazilu, în care juca alături de soțul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

De-a lungul anilor a obținut mai multe distincții: premiul de debut pentru rolul Floricica în spectacolul „Este ciudat” (1987), premiul cea mai bună actriţă pentru rolul Anne în filmul „Căţărarea” la Festivalul Tinerilor Creatori de Film, Bucureşti (1987), premiul cea mai bună actriţă pentru rolul Irina din spectacolul „Matca” (1988), premiul cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana în filmul „Înnebunesc şi-mi pare rău” – premiul UCIN (1993), premiul cea mai bună actriţă pentru rolul Antigona, în piesa cu acelaşi nume (1996), premiul cea mai bună actriţă pentru rolul Mariana Alcoforado din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze” (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015. Acestora li se adaugă premiul de excelenţă UNITER pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul „…au pus cătuşe florilor” (regia Alexander Hausvater).

CITEȘTE ȘI: Actrița Mira Furlan, cunoscută din serialele “Babylon 5” și “Lost”, a murit

Foto: Teatrul Odeon