Actrița Monica Vitti, muza lui Michelangelo Antonioni, a murit

De: Ana Obretin / 02.02.2022, 14:54

Actrița italiană Monica Vitti, star al operei emblematice a compatriotului său regizorul Michelangelo Antonioni, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunțat, miercuri, ministrul Culturii, Dario Franceschini.

„Adio, Monicăi Vitti, adio reginei cinematografiei italiene. Astăzi este o zi cu adevărat tristă, o mare artistă și un mare italian se stinge”, a scris ministrul într-un comunicat.

Cu o privire blândă, ușor melancolică, o voce răgușită fermecătoare și o coafură ușor dezordonată, Monica Vitti a întruchipat perfect personajele chinuite ale „tetralogiei lipsei de comunicare”: „Aventura/ L’Avventura” (1960), „Noaptea/ La Notte” (1961), „L’eclisse/ Eclipsa” ( 1962) și „Deșertul roșu/ Il Deserto Rosso” (1964). Cele patru filme l-au plasat pe Antonioni în panteonul cinematografiei mondiale, în timp ce actrița, care pe atunci avea puțin peste 30 de ani, notorietate internațională.

„Am avut noroc să-mi încep cariera cu un om de mare talent”, dar și „spiritual, plin de viață și entuziasm”, a recunoscut actrița Monica Vitti într-un interviu acordat RAI în 1982.

VEZI GALERIA FOTO

În ultimii 25 de ani ai vieții, Monica Vitti a suferit de Alzheimer

Născută la Roma, pe 3 noiembrie 1931, Monica Vitti a absolvit în 1953 Academia Națională de Artă Dramatică. A debutat în teatru, unde a strălucit datorită talentul comic, una dintre mărcile ei. Cu Michelangelo Antonioni a stabilit rapid o relație artistică și sentimentală. Așa a întruchipat-o succesiv pe Claudia chinuită în „L’Avventura”, pe tentanta Valentina în „La Notte”, pe misterioasa Vittoria în „L’Eclisse” și pe nevrotica Giuliana în „Il deserto rosso”.

După perioada petrecută alături de Antonioni, a devenit una dintre protagonistele comediei italiene, unde i-a avut ca parteneri pe arti;ti ca Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman și Nino Manfredi. A strălucit în special în „La Ragazza con la pistola”, un film de succes al lui Mario Monicelli, unde a interpretat-o pe Assunta, o siciliană care îl urmărește în Scoția pe bărbatul care a „dezonorat-o”.

După o relație cu Antonioni, din 1957 până în 1967, s-a căsătorit cu regizorul și directorul de imagine Roberto Russo în 1995, după 20 de ani împreună. În 2011, Roberto Russo a anunțat că Monica Vitti suferă de boala Alzheimer de aproape 15 ani, scrie La Croix.

Actrița a câștigat numeroase premii de-a lungul carierei sale, printre care cinci David di Donatello – echivalentul italian al premiului Oscar -, un Leu de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de la Veneția și un Urs de Argint pentru interpretare la Festivalul de la Berlin.

VEZI GALERIA FOTO

CITEȘTE ȘI: Moses J. Moseley, cunoscut pentru rolul din „The Walking Dead”, a murit. Actorul avea 31 de ani

Foto: Profimedia Images