Alexander Nanau refuză Medalia „Meritul Cultural” conferită de Iohannis, care vine în „cel mai cinic moment”

De: Ana Obretin / 12.01.2021, 12:24
Alexander Nanau refuză Medalia

Alexander Nanau, unul dintre cei mai apreciați regizori de documentare, a decis să refuze Medalia „Meritul Cultural” conferită de președintele Klaus Iohannis și a făcut publică motivația acestui răspuns negativ.

„Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”, a scris regizorul într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, a motivat acesta.

„Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române”, acesta crede că ar fi o „ipocrizie” să accepte decoraţia „având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică”, a scris regizorul, care este de părere că, pe perioada pandemiei, responsabilii acestui domeniu nu numai că nu au rezolvat problemele, ci le-au și agravat. Cineastul mai este de părere că cea mai optimistă perspectivă pentru un student român din domeniu este aceea de a părăsi țara pentru un loc unde cultura este respectată.

Cel mai nou documentar al lui Alexander Nanau, “Colectiv”, a fost recent desemnat cel mai bun film străin la cea de-a 55-a ediție a premiilor prestigioasei National Society of Film Critics din SUA. Prezentat în premieră la Festivalul de la Veneția din 2019, a mai primit, printre altele, trofeul pentru cel mai bun documentar din partea Academiei de Film Europene și este propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional în 2021.

Alexander Nanau a fost recompensat, printre altele, cu un International Emmy în 2010, pentru documentarul „Lumea văzută de Ion B.”

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics

FOTO: Profimedia Images