“Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics

De: Ana Obretin / 10.01.2021, 09:42
“Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics

“Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost desemnat cel mai bun film străin la cea de-a 55-a ediție a premiilor prestigioasei National Society of Film Critics din SUA, care a avut loc sâmbătă.

Documentarul „Colectiv”, prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Veneția din 2019, spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare intransigentă a impactului pe care îl are jurnalismul de investigație când este făcut la cel mai înalt nivel.  “Colectiv” a mai primit, printre altele, trofeul pentru cel mai bun documentar din partea Academiei de Film Europene și este propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional în 2021.

“Nomadland”, de Chloé Zhao, a fost marele câștigător al ediției de anul acesta a premiilor decernate de National Society of Film Critics, cu patru trofee, pentru cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun regizor și cea mai bună actriță (Frances McDormand). 

Delroy Lindo a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din „Da 5 Bloods” al lui Spike Lee. Pentru roluri secundare au fost premiați Maria Bakalova, pentru interpretarea din „Borat Subsequent Moviefilm”, și Paul Raci, pentru „Sound of Metal”, potrivit Variety.

National Society of Film Critics, înființată la New York, în 1966, este una dintre cele mai prestigioase organizații de critici de film din SUA, având aproximativ 60 de membri care scriu pentru marile publicații de profil. Gala National Society of Film Critics, organizată anual, este considerată unul dintre momentele importante ale sezonului marilor premii acordate la Hollywood.

Cristian Mungiu este cel mai recent regizor român care a obținut premiul pentru cel mai bun film străin din partea National Society of Film Critics, pentru „Bacalaureat”, în 2018. Mungiu face parte, de altfel, dintre regizorii premiați de două ori de organizație. El a mai primit premiul în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

Anul trecut, National Society of Film Critics a desemnat cel mai bun film „Parasite”, de Bong Joon-ho. Acesta a devenit ulterior primul lungmetraj într-o altă limbă decât engleza cu Oscarul pentru cel mai bun film.

CITEȘTE ȘI: Documentarul “Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost premiat la Capri Hollywood Film Festival

FOTO: Profimedia Images