American Independent Film Festival București, parteneriat cu AIFF Kiev – anulat din cauza războiului

De: Ana Obretin / 05.04.2022, 18:26
American Independent Film Festival București, parteneriat cu AIFF Kiev - anulat din cauza războiului

Între 10 și 16 martie ar fi trebuit să aibă loc la Kiev cea de-a 11-a ediție a American Independent Film Festival Kiev. Un tribut al cinemaului american, festivalul a prezentat, din 2011, un mix dinamic de lungmetraje și documentare ce vorbesc despre valori, diversitate și, mai presus de orice, puterea cugetului liber. Din cauza invaziei armatei ruse în teritoriul ucrainean, festivalul nu a mai avut loc anul acesta, iar American Independent Film Festival 6 a decis să includă în programul său de la București o parte din selecția evenimentului de la Kiev. Lungmetrajul „C’mon C’mon”, cu Joaquin Phoenix, precum și o serie de documentare ucrainene grupate sub titlul AIFF Kyiv Indie Lab vor putea fi văzute de spectatorii din București.

Echipa festivalului AIFF Kiev va face o introducere acestor filme și va fi prezentă online pentru o discuție cu publicul bucureștean. Spectatorii ucraineni vor avea acces liber la cele două proiecții, iar filmele vor fi subtitrate în ucraineană.

Indie Lab este un laborator de film pentru artiștii tineri ucraineni care lucrează la primul sau al doilea proiect de documentar. În timpul sesiunilor ce durează două săptămâni, participanți din diferite regiuni ale Ucrainei lucrează și editează scurtmetrajul lor. În ciuda faptului că pentru unii participanți este prima lor experiență în regie și montaj, munca lor în cadrul laboratorului a rezultat în crearea a 10 scurtmetraje documentare în fiecare an, cu sprijinul unor regizori din Ucraina și Statele Unite ale Americii. În cadrul programului, spectatorii de la București vor putea vedea următoarele scurtmetraje: „FOMO”, „Birthmark”, „In the fields”, „Diary 1937”, „The wonderful years” și „Save me doctor”.

Încasările AIFF București, donate refugiaților ucraineni

Organizatorii American Independent Film Festival 2022 de la București își arată solidaritatea față de poporul ucrainean donând toate încasările ce revin din bilete către ONG-uri care sprijină refugiați și care se ocupă totodată de preluarea și salvarea animalelor lor de companie. Biletele sunt disponibile online, începând de marți, pe Eventbook.ro.

AIFF București prezintă în programul de anul acesta aclamatul documentar „Maidan” (2014), de Sergei Loznitsa, despre lupta pentru libertate a poporului ucrainean. Maidan Nezalezhnosti este piaţa centrală din Kiev care a dat numele masivelor demonstraţii antiguvernamentale din 2013 şi 2014 ce au sfârşit prin a răsturna, în cele din urmă, regimul politic ucrainian.Proiecţia filmului va fi urmată de o discuție moderată de Sorin Ioniță (Asociația Expert Forum) despre situația curentă din Ucraina.

Din programul festivalului mai fac parte „The Cathedral”, în regia lui Ricky D’Ambrose, recompensat recent cu prestigiosul premiu al presei străine de la Hollywood, este povestea meditativă, impresionistă, a unui copil singur la părinţi ce observă ascensiunea şi decăderea familiei sale americane pe parcursul a două decenii. „Down with the king”, de Diego Ongaro, a primit marele premiu special al Festivalului de la Deauville și va fi proiectat la AIFF, la fel și filmul regizorului Justin Chon „Blue Bayou”, o poveste emoționantă și extrem de actuală despre o familie unică americană care luptă pentru viitorul său, selecţionată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes din 2021.

„E.T. Extraterestrul” împlinește anul acesta 40 de ani de la lansare. Povestea despre un băieţel și prietenul său ciudat dintr-o altă lume, o creatură extraterestră, a fost regizată de Steven Spielberg și va fi proiectată la AIFF.

Programul singurului festival din România care privilegiază arta cinematografică independentă americană, realizată în afara marilor studiouri, include filme care au marcat istoria, inspirate din istorie şi ce vor face istorie. Ele vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului între 15 și 21 aprilie.

Detalii despre organizațiile care sprijină refugiații, despre cum se poate dona direct, dar și despre programul AIFF.6 și bilete sunt disponibile pe filmedefestival.ro.

Festivalul este organizat de Asociația Cinemascop și coorganizat de Multi Media Est.

CITEȘTE ȘI: Cea de a șasea ediție American Independent Film Festival va avea loc între 15 și 21 aprilie la București

Foto: Asociația Cinemascop