Cea de a șasea ediție American Independent Film Festival va avea loc între 15 și 21 aprilie la București

De: Nicoleta Lepădatu / 22.03.2022, 15:07
Cea de a șasea ediție American Independent Film Festival va avea loc între 15 și 21 aprilie la București

American Independent Film Festival, singurul eveniment cinematografic românesc care dă voce peliculelor originale şi vitale făcute în afara sistemului hollywoodian, va avea cea de a șasea ediție între 15 şi 21 aprilie, conform unui comunicat remis Apropo de către organizatori.

Ediţia din 2022 înseamnă şi o revenire la formatul dinaintea restricţiilor, cu săli ce vor putea fi ocupate la întreaga lor capacitate. Proiecţiile AIFF.6 vor avea loc la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Tăranului, iar toate încasările ce revin festivalului în urma vânzării biletelor vor fi donate către familiile de ucraineni care fie continuă să trăiască în așezările curpinse de război, fie s-au refugiat în România.

În deschiderea festivalului va fi proiectată una dintre cele mai neconvenţionale producţii ‘indie’ ale anului: RED ROCKET, în regia lui Sean Baker (care a figurat în competiţia de la Cannes, din 2021). Ancorat de interpretarea magnetică a lui Simon Rex, Red Rocket ne livrează o perspectivă vibrantă, de la firul ierbii, asupra vieţii americane moderne.

La cea de-a 6-a ediție AIFF vom arăta în premieră și THE OUTFIT, realizat de Graham Moore, ce a fost prezentat prima dată în cadrul Berlinale Special 2022. Scenaristul câștigător al Oscarului pentru The Imitation Game este acum regizorul unui thriller magistral, captivant, în care un croitor de lux (marele Mark Rylance, şi el binemeritatul posesor al unui Oscar) trebuie să se confrunte cu un grup periculos de mafioți pentru a supraviețui unei nopți fatidice.

Fenomenala actriță americană Robin Wright debutează în regia de film cu LAND, o peliculă ce dovedeşte că locul ideal pentru cineastele americane care vor să spună poveşti ieşite din tipar este cinematografia independentă. Land urmăreşte o emoționantă căutare de sine a unei femei care se izolează în vastul și durul pustiu american. În urma unui eveniment tragic, Edee (Wright) se trezește în imposibilitatea de a rămâne conectată cu lumea pe care a cunoscut-o cândva și, în fața acelei incertitudini, se retrage în sălbăticiile magnifice, dar neiertătoare, ale Munților Stâncoși. După ce un vânător local (Demián Bichir) o salvează din pragul morții, ea trebuie să găsească o modalitate de a trăi din nou.

Vizualul de anul acesta al festivalului celebrează cei 40 de ani de la lansarea E.T. Extraterestrul – îndrăgita peliculă semnată de Steven Spielberg, și prezintă adorabila creatură extraterestră într-unul dintre cadrele iconice din film.

American Independent Film Festival este festivalul care a ales încă de la prima ediție să-și asocieze o componentă civică direcționând toate încasările ce i-au revenit din bilete către sprijinirea unei cauze sociale. La edițiile precedente au beneficiat de sprijinul acordat de spectatorii AIFF prin intermediul festivalului următoarele organizații non-guvernamentale: Casa Bună, Ovidiu Ro, Casa Share sau programul de voluntariat Our Big Day Out.

Anul acesta AIFF a decis să sprijine familii de ucraineni care fie continuă să trăiască în așezări curpinse de război, fie s-au refugiat în România. Sprijinul va fi implementat în parteneriat cu asociațiile reprezentate de dl. Sorin Ioniță și de dna. Sara Turetta.

Ajuns la cea de-a 6 ediție, American Independent Film Festival va avea loc anul acesta între 15 și 21 aprilie și va avea un warm up la Cluj, prezentat de FORTECH., ce se va desfășura între 16 și 17 aprilie la Cinema Victoria.

În cadrul ediției de la București vor fi anunțați și finaliștii celei de-a 4-a ediții a Concursului de scenarii Write a Screenplay for… organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe. Anul acesta scenariștii au fost invitați să scrie pentru actrița Ioana Bugarin iar deadline-ul de depunere al aplicațiilor este 31 martie. Toate informațiile despre concurs pot fi găsite aici.

Foto: AIFF

CITEȘTE ȘI: American Independent Film Festival – filme cu vampiri și demoni produse în România, difuzate online  

Iconic Jarmusch, Coen, Linklater – open air la American Independent Film Festival