Iconic Jarmusch, Coen, Linklater – open air la American Independent Film Festival

De: Ana Obretin / 09.06.2021, 12:35

La cea de-a cincea ediție, organizatorii American Independent Film Festival le oferă din nou spectatorilor ocazia de a intra pe teritoriul neconvenționalului cu o selecție de pelicule ce au impresionat deopotrivă critica și publicul în manifestările de gen ale lumii.

Între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului Român și, open air, la Food Hood din Capitală va avea loc o serie de proiecții în premieră, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Printre ele, în premieră națională, „The Nest/ Cuibul”, de Sean Durkin, un „studiu extrem de nuanțat al psihologiei jocurilor conjugale ce persistă mult după genericul de final” (The Hollywood Reporter). cu Jude Law „într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale” (The Guardian). Aclamat la Sundance, filmul surprinde relocarea unui cuplu ce își abandonează liniștitul cămin din suburbiile americane pentru a începe o nouă viață în Marea Britanie. Însă noua lor viață amenință să le destrame familia.

De asemenea, în premieră absolută în România va fi proiectat „Falling/ Alienare”, debutul în regie al starului american Viggo Mortensen, cunoscut în întreaga lume pentru rolul său din trilogia „Stăpânul Inelelor” și premiat pentru roluri ca cele din „A Dangerous Method”, „Eastern Promises”.

„Un prim efort îndrăzneț în spatele camerei pentru Viggo Mortensen, distilând elegant adevăruri dureroase pentru oricine a avut vreodată o relație complicată cu un părinte” (Empire), „Falling” aduce pe ecrane povestea a două generaţii ce nu pot exista una fără alta: tată și fiu, trecut și prezent, răni deschise și moduri diferite de a vedea viața. Viggo interpretează rolul lui John, care locuiește cu partenerul său Eric și fiica lor adoptivă în sudul Californiei. Atunci când bătrânul său tată, Willis (Lance Henriksen), vine în Los Angeles, cele două lumi diferite ale acestora se întrepătrund. Între conflict și acceptare, cu situaţii amuzante sau crunte, viețile lor nu mai pot continua în același ritm.

„Falling”, la fel ca „The Nest” sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

American Independent Film Festival: Iconic Debuts, secțiune cu primele filme ale unor cineaști ca Jim Jarmusch și frații Coen

Ediția de anul acesta a American Independent Film Festival vine și cu secțiunea Iconic Debuts, cu primele filme ale unor regizori americani între timp consacrați, precum Jim Jarmusch, Richard Linklater și frații Joel și Ethan Coen.

Astfel, spectatorii vor putea (re)vedea „Stranger than Paradise/ Mai străin decât paradisul”, de Jim Jarmusch, care a fost premiat cu Caméra d’Or pentru cel mai bun debut la Festivalul de la Cannes în 1984, dar și „Slacker”, debutul lui Richard Linklater, din 1990, prezentat la Sundance și selectat în 2012 pentru a fi inclus în Arhiva națională de filme a SUA (National Film Registry) „datorită importanței sale culturale, istorice și estetice”.

„Blood Simple/ Sânge pentru sânge”, de Joel și Ethan Coen, este un alt film care va fi prezentat spectatorilor American Film Festival. Debutul cinematografic al fraților Coen este un tribut adus genului noir, cu Frances McDormand, recent premiată cu Oscar pentru rolul său din „Nomadland”.

Programul complet va fi disponibil în curând pe filmedefestival.ro

American Independent Film Festival aduce în fiecare an unele dintre cele mai noi și originale filme americane și organizează workshop-uri, dezbateri, masterclass-uri cu cineaști și actori reputați. Printre oaspeții edițiilor anterioare s-au num[rat Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Kent Jones, Roberto Minervini, Benh Zeiltin, Jacques Audiard, Kirill Mikhanovski, Merawi Gerima, Maya Hawke și Sebastian Stan.

AIFF.5 este organizat de Asociația Cinemascop.

CITEȘTE ȘI: Rotten Tomatoes: Topul celor mai bune filme din 2020. Ce peliculă conduce în preferințele criticilor

Jodie Foster va fi onorată cu Palme d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes

Tim Burton va filma în România serialul „The Addams Family”, o producție MGM TV si Netflix

Foto: Asociația Cinemascop