Rotten Tomatoes: Topul celor mai bune filme din 2020. Ce peliculă conduce în preferințele criticilor

De: Ana Obretin / 16.03.2021, 10:52
Rotten Tomatoes: Topul celor mai bune filme din 2020. Ce peliculă conduce în preferințele criticilor

Lungmetrajul francez „Portrait de la jeune fille en feu/ Portrait of a Lady on Fire”, de  Céline Sciamma, ocupă prima poziție într-un top 10 al celor mai bune filme al anului 2020.

Clasamentul a fost realizat de agregatorul de cronici de film Rotten Tomatoes și a inclus de această dată atât pelicule care au avut lansare limitată sau la scară largă în cinematografe, cât și producții difuzate pe platformele de streaming. Topul a fost făcut public cu ocazia premiilor Golden Tomato decernate de platforma de agregare.

“Pentru a se califica pentru premiul Roșia de Aur, un film trebuie să fi fost lansat în SUA între 1 ianuarie 2020 și 28 februarie 2021 și să fi generat cel puțin 40 de cronici”, sunt criteriile anunțate pe site-ul Rotten Tomatoes.

În ceea ce privește categoriile dedicate televiziunii, “toate sezoanele și filmele TV eligibile trebuie să fi avut premiera în anul calendaristic 2020 și să fi generat minimum 20 de cronici de la critici diferiți. Toți candidații trebuie să fi avut cel puțin cinci cronici de la critici de top”.

„Portrait of a Lady on Fire” a fost selectat în competiția pentru Palme d’Or la ediția din 2019 a Festivalului de la Cannes. Filmul, care prezintă povestea de dragoste dintre o aristocrată și o pictoriță în Franța sfârșitului de secol 18, este prima peliculă regizată de o femeie premiată cu Queer Palm (trofeu dedicat temelor LGBT) la Cannes. La același eveniment, Sciamma a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.

În Topul 3 al celor mai bune filme ale anului 2020 realizat de Rotten Tomatoes au mai intrat „One Night in Miami”, de Regina King, respectiv „Ma Rainey’s Black Bottom”, de George C. Wolfe.

Topul 10 este completat, în ordine, de animația „Soul”, „The Invisible Man”, „Never Rarely Sometimes Always”, „Minari”, „Nomadland”, „Hamilton” și de „Judas and the Black Messiah”.

Topul a fost publicat după ce , luni, au fost anunțate nominalizările la premiile Oscar 2021, iar câteva titluri recompensate cu Golden Tomato au fost incluse și în selecția Academiei americane.

Astfel, „Nomadland”, de Chloé Zhao, a fost nominalizat la șase premii Oscar, inclusiv în categoriile dedicate celor mai bune filme și celor mai buni regizori. Iar „Judas and the Black Messiah” a primit nominalizări pentru Daniel Kaluuya și LaKeith Stanfield în categoria „cel mai bun actor în rol secundar”.

CITEȘTE ȘI: „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost dublu nominalizat la premiile Oscar 2021

„Adieu les cons”, marele câștigător la premiile Cesar; protest nud pentru artă, pe scena galei

Chloe Zhao și Emerald Fennell, nominalizate la premiile Sindicatului regizorilor americani

„Judas and the Black Messiah”, „Borat”, printre nominalizările la premiile Sindicatului scenariștilor americani

Foto: Profimedia Images