Chloe Zhao și Emerald Fennell, nominalizate la premiile Sindicatului regizorilor americani

De: Ana Obretin / 10.03.2021, 09:07
Chloe Zhao și Emerald Fennell, nominalizate la premiile Sindicatului regizorilor americani

Într-o perioadă în care lipsa diversității este un subiect aflat pe ordinea de zi la Hollywood, Emerald Fennell și Chloe Zhao au devenit a noua, respectiv a zecea femeie nominalizată vreodată la premiile Sindicatului regizorilor americani (Directors Guild of America). Cu filmul „Nomadland”, Zhao a devenit și prima femeie non-caucaziană care a fost nominalizată vreodată la aceste trofee.

Anterior, opt femei au mai fost nominalizate la premiul pentru cel mai bun regizor: Lina Wertmüller („Seven Beauties”), Randa Haines („Children of a Lesser God”), Barbra Streisand („The Prince of Tides”), Jane Campion („The Piano”), Sofia Coppola („Lost in Translation”), Valerie Faris (care a regizat împreună cu Jonathan Dayton „Little Miss Sunshine”), Kathryn Bigelow („The Hurt Locker” și „Zero Dark Thirty”) și Greta Gerwig („Lady Bird ”).

Categoria dedicată regizorilor debutanți, care a fost introdusă în 2015, nu s-a suprapus anul acesta peste cea a celor mai buni cineaști, deși Fennell, cu „Promising Young Woman”, este la primul lungmetraj. Trei regizori de culoare au intrat în această categorie, printre care Radha Blank („The Forty-Year-Old Version”), Fernando Frias de la Parra („I’m No Longer Here”) și Regina King („One Night in Miami” ). Trioului i se alătură Darius Marder („Sound of Metal”) și Florian Zeller („The Father”), potrivit Variety.

În afară de Chloe Zhao și Fennell, la premiul DGA pentru cel mai bun regizor au mai fost nominalizați Lee Isaac Chung, cu „Minari”, David Fincher, cu „Mank”, și Aaron Sorkin, cu „The Trial of the Chicago 7”.

La categoria dedicată regiei de documentare au fost nominalizați Amanda McBaine, Jesse Moss („Boys State”), Michael Dweck, Gregory Kershaw (“The Truffle Hunters”), Pippa Ehrlich, James Reed (“My Octopus Teacher”), David France (“Welcome to Chechnya”) și Benjamin Ree (“The Painter and the Thief”).

„De-a lungul acestor vremuri provocatoare și marcate de izolare, puterea universală a filmului a îndeplinit un rol atât de semnificativ în cultura noastră – ajutându-ne să ne îndeplinim nevoile de conexiune umană, extinzând viziunea noastră asupra lumii și păstrându-ne inspirația prin povestiri uimitoare și arta”, a declarat președintele DGA, Thomas Schlamme.

Premiile Sindicatului regizorilor americani prezic de obicei câștigătorul Oscarului la această categorie. Anul trecut, însă, Sam Mendes a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru drama de război „1917”, în timp ce Oscarul i-a fost atribuit lui Bong Joon-ho, pentru „Parasite”

Câștigătorii premiilor DGA 2021 vor fi anunțați pe 10 aprilie.

CITEȘTE ȘI: Amazon și Netflix conduc în topul nominalizărilor la premiile Sindicatului producătorilor americani 

„Judas and the Black Messiah”, „Borat”, printre nominalizările la premiile Sindicatului scenariștilor americani 

“Colectiv”, de Alexander Nanau, pe lista scurtă de nominalizări la Oscar pentru documentar și film internațional

„Minari”, „The Crown”, „Ma Rainey’s Black Bottom”, cele mai multe nominalizări la SAG Awards 2021

Foto: Profimedia Images