Regizoarea “Nomadland”, Chloe Zhao, de la “mândria Chinei” la cenzură politică

De: Loredana Toma / 09.03.2021, 18:29
Regizoarea “Nomadland”, Chloe Zhao, de la “mândria Chinei” la cenzură politică

Drama “Nomadland”, de Chloe Zhao, care a avut lansarea în SUA și pe platforma Hulu în luna februarie, a fost cenzurată în China din cauza unor comentarii pe care regizoarea le-a făcut într-un interviu din 2013 pentru revista Filmmaker. Pe atunci, Zhao a făcut referire la China, locul unde și-a petrecut adolescența, ca fiind “o țară în care găsești minciuni peste tot”.

Prima femeie de origine asiatică ce a obținut trofeul Globul de Aur pentru regie 

Anul acesta, Zhao a devenit prima femeie de origine asiatică ce a obținut Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. Inițial, lansarea filmului a fost promovată în țara sa natală, iar presa locală a numit-o pe regizoare  “mândria Chinei”. În schimb, ceva nu a funcționat bine, astfel încât, pe 5 martie, programul de difuzare a filmului a dispărut de pe site-urile vânzărilor de bilete, iar informațiile despre peliculă au început să fie scoase de pe internet.

Potrivit The Guardian, site-ul Weibo, unul dintre cele mai populare din China a fost primul de pe care au dispărut referințele despre “Nomadland”, apărând un mesaj care menționa că “anumite reguli și legi politice” au dus la ștergerea acestora.

Filmul lui Chloe Zhao va fi difuzat totuși, fără a fi promovat, în curând

Totuși, în ciuda faptului că promovarea pentru film a fost cenzurată, potrivit NME, acesta va fi disponibil în China.

Filmul este o adaptare după romanul “Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century”, scris de Jessica Bruder, iar actrița americană Frances McDormand joacă rolul principal. Filmul este așteptat să apară pe platforma de streaming Disney+ în Marea Britanie și Irlanda și va fi disponibil și în cinematografe, atunci când se vor redeschide, dar acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 17 mai. În septembrie 2020, filmul a fost lansat la Festivalul de la Veneția unde a câștigat premiul Leul de Aur.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Vancouver; „Nomadland”, cel mai bun film 

“Colectiv”, “Nomadland” și “Minari”, printre filmele nominalizate la Independent Spirit Awards 

AFI Awards: „Da 5 Bloods”, „Nomadland”, „Bridgerton”, printre cele mai bune producții ale anului 

Foto: Profimedia Images