“Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Vancouver; „Nomadland”, cel mai bun film

De: Ana Obretin / 23.02.2021, 10:42
“Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Vancouver;

Filmul „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost desemnat cel mai bun documentar al anului 2020 de Vancouver Film Critics Circle.

Drama americană „Nomadland”, de Chloe Zhao, cu Frances McDormand în rolul unei femei care cutreieră America într-un microbuz care i-a devenit casă, a fost desemnată cel mai bun film. Lungmetrajul a fost, de altfel, marele câștigător al ediției de anul acesta a premiilor Cercului Criticilor din Vancouver, după ce a mai primit trofeele pentru cea mai bună regie și cel mai bun rol principal feminin.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat postum lui Chadwick Boseman, pentru rolul din drama „Ma Rainey’s Black Bottom”, în timp ce Aaron Sorkin a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, cel al dramei „The Trial of the Chicago 7. Drama despre migranți „Minaria primit premiul pentru cel mai bun film străin, precum și cel pentru cel mai bun rol secundar feminin, acordat actriței Yuh-jung Youn. Iar Daniel Kaluuya a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, cel din filmul „Judas and the Black Messiah”, informează The Hollywood Reporter.

„Colectiv”, prezentat în premieră la Festivalul de la Veneția din 2019, a obținut numeroase distincții în ultima vreme, iar, recent, a fost inclus pe lista scurtă de nominalizări la premiile Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Gala premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie. „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare a impactului puternic pe care îl are jurnalismul de investigație.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, pe lista scurtă de nominalizări la Oscar pentru documentar și film internațional  

„Colectiv”, selectat la Critics Choice Awards; „Mank” conduce cu 12 nominalizări

“Colectiv”, “Nomadland” și “Minari”, printre filmele nominalizate la Independent Spirit Awards

Foto: Profimedia Images