Jodie Foster va fi onorată cu Palme d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes

De: Ana Obretin / 02.06.2021, 15:26
Jodie Foster va fi onorată cu Palme d'Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes

Actrița americană Jodie Foster va primi premiul Palme d’Or onorific la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Vedeta va fi, de asemenea, invitata de onoare la ceremonia de deschidere, când va avea loc și evenimentul care îi este dedicat.

Premiul Palme d’Or pentru întreaga carieră le-a fost acordat anterior unor staruri ca Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Léaud, Agnès Varda și, cel mai recent, Alain Delon, în 2019.

Organizatorii festivalului au lăudat-o pe Jodie Foster, actriță, regizoare și producătoare, deținătoare a două premii Oscar, pentru „călătoria artistică genială, o personalitate unică, cu un angajament discret, dar puternic pentru unele dintre problemele majore ale timpurilor noastre”, potrivit Variety.

După cum s-a anunțat anterior, cineastul american Spike Lee va prezida juriul competiției oficiale.

Filmul regizat de Leos Carax „Annette”, cu Adam Driver și Marion Cotillard, va avea premiera mondială în deschiderea prestigiosului eveniment.

„Cannes este un festival căruia îi datorez atât de mult; mi-a schimbat complet viața”, a declarat Foster, care a participat pentru prima dată la eveniment în 1976, la vârsta de 13 ani, când a avut premiera mondială filmul „Taxi Driver”, al lui Martin Scorsese, premiat cu Palme d’Or.

„Prima apariție pe Croazetă a fost un moment decisiv pentru mine. Prezentarea unuia dintre filmele mele aici a fost întotdeauna un vis al meu. Sunt măgulită de faptul că cei de la Cannes s-au gândit la mine și sunt foarte onorată să pot împărtăși câteva cuvinte de înțelepciune sau să povestesc o aventură sau două cu o nouă generație de cineaști”, a spus Foster, care a avut șapte filme, ca actor sau regizor., ce au fost prezentate la Festivalul de la Cannes.

Președintele manifestării, Pierre Lescure, a declarat la rândul său: „Jodie Foster ne-a oferit un cadou uimitor venind să sărbătorim întoarcerea festivalului pe Croazetă. Aura ei este de neegalat: întruchipează modernitatea, inteligența independenței și nevoia de libertate”.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes 2021 va avea loc în perioada 6 – 17 iulie. Selecția oficială va fi anunțată joi.

CITEȘTE ȘI: Cum se menţine în formă Jodie Foster

Jodie Foster, premiu pentru întreaga carieră la Globul de Aur 2013

Jodie Foster a recunoscut că e lesbiană

Foto: Profimedia Images