Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului de la Cannes, anul acesta

De: Ana Obretin / 16.03.2021, 16:28
Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului de la Cannes, anul acesta

Cineastul american Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului Festivalului de la Cannes, anul acesta, după ce ediția din 2020 pe care trebuia să o prezideze a fost anulată, au anunțat organizatorii marți.

Regizorul Spike Lee, cunoscut pentru filme ca „Do the Thing Right”, „Malcolm X” și „Jungle Fever”, va prezida juriul competiției pentru Palme d’Or la cea de-a 74-a ediție a festivalului de pe Croazetă, care va avea loc între 6 și 17 iulie.

Ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei.

Fără să mai aștepte primăvara și impactul actualei campanii de vaccinare, organizatorii prestigioasei manifestări au transmis, la sfârșitul lunii ianuarie, că au luat decizia să o amâne, dar au subliniat că totul „depinde de evoluția situației la nivel global”. Speculațiile privind amânarea festivalului circulau de mai mult timp.

De mai multe ori amânată în 2020, ediția anterioară nu a mai avut loc în formula clasică. Organizatorii Pierre Lescure și Thierry Frémaux au dezvăluit, în iunie, o listă de 56 de filme etichetate „Cannes 2020” care ar fi trebuit să fie prezentate în afara competiției, în secțiunile paralele sau în selecția pentru Palme d’Or. O versiune redusă cu proiecții publice a avut loc la Cannes în octombrie. Doar patru filme din selecția oficială fuseseră proiectate. O selecție a lungmetrajelor alese a fost prezentată la alte evenimente, precum Festivalul de film american de la Deauville și Festivalul de la Toronto.

Cel mai recent câștigător al premiului Palme d’Or a fost desemnat în 2019, lungmetrajul sud-coreean „Parasite”, de Bong Joon-ho.

CITEȘTE ȘI: Copiii lui Spike Lee sunt ambasadorii galei Globurile de Aur 2020

Spike Lee va realiza un documentar care va marca 20 de ani de la atacurile teroriste din New York

Cineastul american Spike Lee a primit premiul special din partea New York Film Critics Circle

FOTO: Profimedia Images