Cineastul american Spike Lee a primit premiul special din partea New York Film Critics Circle

De: Ana Obretin / 25.01.2021, 08:08
Cineastul american Spike Lee a primit premiul special din partea New York Film Critics Circle

Cineastul american Spike Lee a primit premiul special din partea New York Film Critics Circle, într-o ceremonie care a avut loc pentru prima dată virtual, duminică noapte. 

În discursul de primire a premiului, printre altele, Spike Lee a vorbit despre asediul Capitoliului din Washington și consecințele acestui eveniment violent. „A fost o zi foarte tristă în istoria Americii… Suntem la o răscruce de drumuri acum … și pe toți, vă rog, să fiți în siguranță. Acesta nu este un joc”. Regizorul a mai rostit niște cuvinte foarte dure la adresa fostului președinte american, Donald Trump: “Acest președinte Agentul Portocaliu va intra în istorie alături de Hitler”. El a mai spus că politicienii care i-au fost alături lui Trump sunt „de partea greșită a istoriei”.

Ceremonia de decernare a premiilor New York Film Critics Circle a fost disponibilă pentru vizionare în streaming, după ce câștigătorii au fost deja anunțați, în decembrie. Cel mai recent filmul al lui Spike Lee, „Da 5 Bloods”, a primit două premii, pentru cel mai bun actor, Delroy Lindo, și, postum, pentru cel mai bun rol secundar masculin, acordat lui Chadwick Boseman, potrivit Indie Wire.

Cel mai bun film a fost desemnat “First Cow”, de Kelly Reichardt, Chloé Zhao a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru “Nomadland”, iar Eliza Hittman, pentru cel mai bun scenariu, pentru “Never Rarely Sometimes Always”.

Premiile pentru interpretare feminine le-au revenit actrițelor Sidney Flanigan (rol principal), pentru “Never Rarely Sometimes Always”, respectiv Mariei Bakalova (rol secundar), pentru “Borat Subsequent Moviefilm”. Premiul pentru cel mai bun film de non-ficțiune l-a primit “Time”, de Garrett Bradley, “Bacurau”, de  Kleber Mendonca, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină, “Wolfwalkers”, de Tomm Moore și Ross Stewart, cea mai bună animație, iar “The 40-Year-Old Version”, de Radha Blank, cea mai bună peliculă de debut. 

Premiile prestigioasei asociații de critici de film din New York oferă indicii valoroase despre viitorii câștigători ai Oscarurilor. New York Film Critics Circle este una dintre cele mai vechi asociații de acest tip, a a fost înființată în 1935 și anul acesta a avut cea de-a 86-a gală. Dintre câștigătorii din 2019 ai galei New York Film Critics Circle, “Parasite”, desemnat cel mai bun film într-o limbă străină, a primit ulterior premiile Oscar pentru cel mai bun lungmetraj, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original și cea mai bună peliculă internațională. “The Irishman”,  al lui Martin Scorsese, a fost desemnat atunci cel mai bun film. 

CITEȘTE ȘI: Cineastul Spike Lee a fost premiat de Cinemateca Americană

Foto: Profimedia Images