Artiştii români fac senzaţie la Târgul Internaţional de Turism de la Stuttgart

Apropo.ro / 21.01.2015, 06:00
Artiştii români fac senzaţie la Târgul Internaţional de Turism de la Stuttgart
În perioada 17–25 ianuarie 2015 se desfăşoară la Stuttgart, în Germania, Târgul Internaţional de Turism. CMT Stuttgart este cunoscut drept cea mai mare manifestare pentru public din lume, la care anul acesta România este invitată în calitate de ţară parteneră.

Statutul de ţară parteneră înseamnă pentru România un stand de prezentare mult mai mare şi foarte bine organizat, posibilităţi de promovare mult mai diverse (muzică, performance, dans, etalare de costume) şi, în general, livrarea cât mai multor informaţii despre România şi despre opţiunile de vizitare şi cunoaştere din perspectivă turistică şi culturală.

În virtutea acestui statut, România a încheiat spectacolul de Gală, din 16 ianuarie, cu un show original, marca Revolver, special conceput pentru acest eveniment. Rând pe rând, au urcat pe scenă artiştii Qvartetul Amadeus, Jezebel, Cristi Gram, Mihai Neniţă, Josef Kappl, Marius Mihalache şi doi dintre ambasadorii turismului românesc, Nicolae Voiculeţ şi Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Artiştii au interpretat melodii din repertoriul propriu, iar la final şi-au unit instrumentele şi, într-un exerciţiu de colaborare de excepţie – viori şi voci, violoncel, chitară bas şi clape, chitară electrică şi nai, ţambal şi baterie – au construit un moment de mare intensitate şi virtuozitate, o interpretare originală şi universală a Ciocârliei, tema muzicală care a reprezentat cu succes România de-a lungul timpului şi continuă să emoţioneze autoriul din orice colţ al lumii.

Marius MIHALACHE (FOTO: Mediafax Foto)

Spectacolul a fost întregit la nivel vizual de dansul Căluşului minunat executat de căluşarii din Cezieni, Olt şi de prezentarea de modă inedită a colecţiei Zestrea by Liliana Ţuroiu. Cele două colecţii au fost special create pentru acest eveniment şi sunt inspirate din opera sculptorului Constantin Brâncuşi şi după designul costumului tradiţional românesc.

Coafurile supradimensionate realizate de echipa Fason by Cristina Grama au uimit prin originalitate şi tehnica execuţiei. Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri de pe podgorii renumite româneşti, oficiată de somelierul Florin Voica, Preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România.

Interpretarea artiştilor români a fost primită cu multă bucurie, răsplătită cu aplauze îndelungate şi apreciată de o sală plină de spectatori care au participat la momentele-cheie ale spectacolului ridicaţi în picioare.

AMADEUS (Foto: mediapromusic.ro)


Tema Ciocârliei a fost reluată a doua zi la deschiderea oficială a CTM Stuttgart, alături de prezentarea de modă Zestrea şi de defilarea Căluşarilor din Cezieni, în faţa a 1200 de oameni, reprezentanţi ai tuturor ţărilor expozante, jurnalişti şi oficiali germani. Programul României a fost deschis de discursul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism, doamna Simona Allice Man şi susţinut magistral de un performance Ovidiu Lipan Ţăndărică la toaca mânăstirească din lemn de paltin, inserat în programul-concept Ciocârlia.

O adevărată sculptură muzicală, toaca lui Ovidiu Lipan Ţăndărică a fost realizată de cuplul de artişti Victoria şi Marian Zidaru, în anul 2011 în contextul unui proiect internaţional, şi reprezintă un cub din bârne pe suprafeţele căruia s-au instalat elemente din lemn de paltin ancorate de bârne cu funii de cânepă.

Instalarea necesită nu mai puţin de şapte ore, iar construcţia a tronat solitară pe o scenă mică, aparte de scena pe care s-a desfăşurat spectacolul, spre intrigarea publicului, amplificând elementul-surpriză când Ovidiu Lipan Ţăndărică a traversat sala, a urcat voiniceşte pe scenă, s-a strecurat în interiorul cubului şi a eliberat spre public sunetul şi armonia încătuşate în lemn.

Nicolae VOICULEŢ (FOTO: Mediafax Foto)

Conceptul acestui proiect este acela că instrumentul conţine artistul la propriu şi împreună creează un organism muzical. Cele patru laturi vizual-sonore reprezintă cele patru direcţii cardinale pe care se propagă mesajul muzical, specific românesc, ancorat în tradiţia milenară şi receptat de omul contemporan prin talentul artistului performer.

Considerat, de către organizatori, a fi unul dintre elementele-cheie ale spectacolului, perfomance-ul lui Ovidiu Lipan Ţăndărică a avut foarte mare priză la public şi a impresionat puternic audienţa. Artistul a părăsit toaca, a urcat din nou la baterie şi a încheiat spectacolul în aplauze îndelungate, copleşitoare.

Josef KAPPL (Foto: kappl.wordpress.com)

La finalul ceremoniei, mulţi dintre spectatori s-au regăsit în standul României curioşi şi bucuroşi să cunoască echipa României, artiştii, modalităţile de prezentare şi oferta de la stand, oportunităţile de turism ale ţării noastre. Tot la stand, aflat în hala centrală a târgului, s-a organizat în 17 ianuarie o seară specific românească, unde s-au servit mâncăruri tradiţionale, stropite cu vin bun şi condimentate cu muzică la rece a ţambalului mânuit dumnezeieşte de Marius Mihalache.

În dimineaţa zilei de duminică, 18 ianuarie, muzica românească optimistă şi efervescentă s-a transfigurat în solemnitatea din Berger Kirche, unde, înaintea oficierii serviciului religios, au picurat în urechile auditoriului acordurile de vioară, nai şi ţambal. Artiştii Alexandru Tomescu, Nicolae Voiculeţ, ambasadori ai turismului românesc, şi Marius Mihalache au creat un moment emoţionant prin context şi profund prin tonalitate, ca o poartă spre bogăţia culturală a plaiurilor natale.