Bancile straine forteaza scaderea leului in fata euro

Apropo.ro / 14.01.2008, 09:55
Bancile straine forteaza scaderea leului in fata euro
Bancile straine pariaza pe deprecierea monedei romanesti, inclusiv alimentand cu stiri alarmiste privind evolutia inflatiei si a deficitului de cont curent.

Marile banci straine coteaza leul in scadere pe piata de la Londra. Prognozele pesimiste indica un curs de 3,75 lei pentru un euro.  Bancile straine cu expuneri mari pe leu pariaza pe deprecierea monedei romanesti in urmatoarele luni, inclusiv alimentand cu stiri alarmiste privind evolutia inflatiei si a deficitului de cont curent pentru urmatoarele luni.

Barclays, una dintre cele mai mari banci londoneze, vede cursul urcand la 3,75 lei pentru un euro si recomanda clientilor sa "ia pozitii short pe leu", adica sa vanda moneda. Britanicii considera ca leul mai are loc de pierdut (pana la atingerea nivelului-tinta de 3,75 lei pentru un euro) si se asteapta ca acesta sa fie aparat de BNR fie prin majorari de dobanda, fie chiar prin interventii pe piata valutara.

Din a doua jumatate a anului trecut analistii bancilor straine au devenit tot mai pesimisti in privinta evolutiei leului si atentioneaza asupra nivelului ridicat al deficitului de cont curent, dupa ce in trecut se intrecusera in estimari pozitive, indicand chiar si cotatii de sub 3 lei pentru un euro, incepand din 2009.

Si analistii Danske Bank, care in 2007 s-au evidentiat prin previziunile foarte pesimiste pentru economia romaneasca, recomanda in continuare clientilor sa vanda lei pentru a cumpara euro. Danezii au in prezent o tinta de curs de 3,7 lei pentru un euro, revizuita totusi in jos fata de cea anuntata in toamna, de 3,75 lei/euro, si se asteapta ca leul "sa ramana sub presiune", pe fondul dezechilibrelor externe imporante.

Majoritatea bancilor care publica analize privind economia romaneasca sunt jucatori activi pe piata financiara, avand pozitii importante pe leu.

Tendinta de depreciere a leului si perspectivele nefavorabile (cel putin pe termen scurt) i-au determinat pe multi investitori financiari sa parieze impotriva monedei, subliniaza analistii Barclays.

Practic, investitorii se imprumuta in lei pentru a finanta plasamentele in alte monede emergente. Spre exemplu, un investitor financiar poate sa atraga lei la dobanzi de 8%-9% pe an si sa plaseze in lire turcesti, la care dobanda este de 15%-20% pe an.

Aceste operatiuni duc insa la slabirea leului. Speculatorii au de castigat de pe urma cresterii cursului, intrucat la scadenta trebuie sa schimbe mai putini euro pentru a rambursa creditul in lei. Analistii bancilor locale vad de asemenea presiuni de depreciere a leului pe termen scurt, dar sunt mai optimisti pe termen mediu, asteptand o scadere a cursului in a doua parte a anului.