BBC World News a fost interzis în China; Londra denunță un „atac inacceptabil”

De: Ana Obretin / 12.02.2021, 12:35
BBC World News a fost interzis în China; Londra denunță un

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din China a anunțat că a interzis televiziunea BBC World News în această țară, măsură pe care Londra a denunțat-o imediat drept un „atac inacceptabil asupra libertății presei”.

Decizia administrației de la Beijing a urmat difuzării, luna aceasta, a unui raport despre torturile și violențele sexuale la care sunt supuse femeile uigure în lagărele din China.

Beijingul consideră că informațiile difuzate de televiziunea de știri internațională au încălcat „grav” directivele în vigoare în țară. Într-o declarație, autoritatea a transmis că televiziunea a încălcat în special principiul conform căruia „informațiile trebuie să fie adevărate și corecte” și „să nu aducă atingere intereselor naționale ale Chinei”. 

„Suntem dezamăgiți că autoritățile chineze au decis să ia această măsură”, a declarat un purtător de cuvânt al postului britanic. „BBC este cel mai de încredere radiodifuzor internațional de știri din lume. El acoperă subiecte din întreaga lume într-un mod onest, imparțial și fără teamă sau favoritisme”, potrivit aceleiași surse.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a denunțat, la rândul său, un „atac inacceptabil asupra libertății presei”. „China are unele dintre cele mai stricte restricții din lume privind libertatea mass-media și a internetului, iar această măsură va afecta doar reputația Chinei în ochii lumii”, a declarat ministrul pe Twitter. Decizia a fost condamnată și de Departamentul de Stat al SUA. 

Un context deja tensionat între Londra și Beijing

Decizia Beijingului vine la o săptămână după ce Ofcom, organismul de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie, a decis să revoce licența CGTN (China Global Television Network), postul de știri în limba engleză deținut de Televiziunea de stat chineză. 

Relațiile dintre cele două țări au fost deja subminate de condamnarea de către Londra a controversatei legi de securitate chineze din Hong Kong. 

CITEȘTE ȘI: CGTN, deținut de Televiziunea de stat chineză, nu mai poate emite în Marea Britanie 

Foto: Profimedia Images