Berlinale 2021: Au fost anunțate primele filme din secțiunile Retrospective și Generation

De: Ana Obretin / 08.02.2021, 17:07
Berlinale 2021: Au fost anunțate primele filme din secțiunile Retrospective și Generation

Organizatorii celei de-a 71-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin au dezvăluit, luni, producțiile din secțiunile paralele Generation și Retrospective.

Secțiunea Generation, care vizează copiii și tinerii, va prezenta opt premiere mondiale și șase filme de debut, printre care „Summer Blur”, de la regizorul chinez Han Shuai, drama sud-coreeană „Short Vacation”, de Kwon Min-pyo și Seo Hansol, și documentarul danez „From the Wild Sea”, de Robin Petré. Li se alătură „Cryptozoo”, de Dash Shaw, care a fost un hit la Sundance, și premiere ca „Ninjababy”, de Yngvild Sve Flikke, „Stop-Zemlia”, de Kateryna Gornostai, și „The White Fortress”, de Igor Drljaca. 

60% dintre filmele Generation sunt regizate de femei, la fel ca 75% din titlurile din competiția Kplus.

Pentru Retrospectiva din acest an, Berlinul se concentrează pe filmele realizate în timpul regulilor stricte de moralitate din Codul de producție cinematografică, supranumit Codul Hays, care a fost adoptat oficial în 1930 și aplicat din ce în ce mai mult după 1934. Festivalul va proiecta 27 de comedii cu actrițele americane Mae West, Rosalind Russell și Carole Lombard. Deși Codul Hays a interzis scenele sexuale explicite, promiscuitatea și folosirea limbajului de gen, cele trei staruri au găsit modalități de a încălca subtil regulile.

Astfel, printre filmele din Retrospective se numără debutul lui Mae West „Night After Night” (1932) și un clasic al acesteia din 1933 „I’m No Angel”, cu Cary Grant în rol principal; „No Man of Her Own” (1932), „Twentieth Century” (1934) și „Mr. & Mrs. Smith” (1941), cu Carole Lombard; „Four’s a Crowd” (1938), „His Girl Friday” (1940) și „Design for Scandal” (1941), cu Rosalind Russell. 

Din cauza pandemiei, Berlinala va fi împărțită în două etape. În perioada 1 – 5 martie, va avea loc un eveniment exclusiv online, în special pentru industria internațională. Un festival fizic este planificat la Berlin între 9 și 20 iunie, potrivit The Hollywood Reporter.

Competiția pentru din acest an va fi jurizată de șase personalități, câștigătoare ale Ursului de Aur pentru cel mai bun film, printre care și regizoarea Adina Pintilie, care a primit prestigiosul trofeu în 2018.

Berlinale este unul dintre multele festivaluri de film care improvizează anul acesta, în contextul pandemiei. Festivalul Sundance 2021 a fost aproape în totalitate o manifestare virtuală, la fel ca cel de la Göteborg, cel mai mare din Scandinavia, care s-a încheiat săptămâna trecută. Festivalul de la Cannes, care a trebuit să anuleze ediția din 2020, a amânat deja datele de desfășurare cu două luni, până în iulie. 

CITEȘTE ȘI: Regizoarea Adina Pintilie face parte din juriul Berlinalei 2021 

Foto: Profimedia Images