Bucharest International Dance Film Festival are loc la începutul lui septembrie

De: Ana Obretin / 09.08.2021, 14:19
Bucharest International Dance Film Festival are loc la începutul lui septembrie

Organizatorii Bucharest International Dance Film Festival 2021 au anunțat producțiile care vor concura în competiția națională și internațională, la cea de-a VII-a ediție, cu tema Potential Worlds, ce va avea loc între 1 și 5 septembrie.

34 de filme au fost alese, din peste 400 de titluri înscrise, iar competiția românească cuprinde șase titluri, create sau cocreate de regizori și coregrafi români, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori. Relația cu natura, modalități de reacție la haos, procese colaborative care implică dans, muzică, poezie și cinematografie, explorarea corpului colectiv și critica asupra viziunilor contemporane de mediatizare a unui corp perfect sunt teme și subiecte care preocupă tinerii creatori de film de dans autohtoni. Astfel, din competiția românească fac parte următoarele titluri:

  • „Breath” (regie: Cătălin Rugină și Maria-Luiza Dimulescu, coregrafie: Maria-Luiza Dimulescu)
  • „Public Figure” (r: Mădălina Zaharia, c: Daniel Hay-Gordon)
  • „Calcar” (r & c: Georgeta Corca)
  • „Pretty UGLY” (r & c: Corina Andrian)
  • „Almost” (r: Tobin Del Cuore, c: Ana Maria Lucaciu și Răzvan Stoian)
  • „Ship of Fools” (r: Gabriel Durlan, c: Alexandra Bălășoiu, Virginia Negru, Denis Bolborea și Cătălin Diaconu)

În competiția internațională se regăsesc 28 de titluri în care natura și industrializarea se ciocnesc frontal. Regizori și coregrafi din 20 țări prezintă experimente cinematografice, meditații audio-vizuale, lumi futuriste, ritualuri performative și avataruri muzicale în orașe virtuale, într-un fusion de culturi și stiluri, în care omul își redefinește identitatea în raport cu lumea din care face parte.

„Contrar situației de criză în care s-a aflat industria creativă la nivel mondial în ultimul an, atât eu, cât și colegii mei – Laurențiu Paraschiv (critic de film) și Cristian Pascariu (regizor și scenarist) -, considerăm că BIDFF #7: Potential Worlds este cea mai puternică ediție a festivalului de până acum”, spune Simona Deaconescu, director artistic Bucharest International Dance Film Festival.

Juriul este format din Marlene Millar, una dintre cele mai renumite creatoare de film de dans din Canada, alături de Saddo, artist, ilustrator și muralist român și Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film și teatru.

Mai multe detalii despre evenimentele din cadrul festivalului se gasesc pe site-ul oficial. Accesul la filmele din competiția internațională se realizează pe bază de bilete, achiziționate de pe platforma Eventbook. La competiția românească, accesul publicului este gratuit.

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos. Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VII-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective.

CITEȘTE ȘI: „Plastic semiotic”, de Radu Jude, prezentat la Festivalul de Film de la Veneția

Foto: BIDFF