„Plastic semiotic”, de Radu Jude, prezentat la Festivalul de Film de la Veneția

De: Ana Obretin / 26.07.2021, 13:56

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în afara competiției la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția (1 – 11 septembrie).

„Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sunt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile „ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”.

Scurtmetrajul este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A. P. Cehov, și „Dicționar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert, potrivit unui comunicat remis Apropo.

„Plastic semiotic” este o producție microFILM, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Asociației Muzeul Jucăriilor. Filmul este produs de Ada Solomon, cu Diana Caravia și Carla Fotea, producători executivi. Radu Jude semnează și scenariul, iar Marius Panduru este director de imagine, în timp ce Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj. Scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

De asemenea, filmul său „Caricaturana” a fost selectat în competiţia Pardi di domani, dedicată scurtmetrajelor realizate de cineaşti consacraţi, la Festivalul de la Locarno 2021.

Radu Jude este unul dintre cei mai apreciați cineaști români din prezent, având la activ numeroase filme premiate în mari festivaluri. Printre altele, pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, în timp ce „Inimi cicatrizate” (2016) a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF . „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018) este primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

CITEȘTE ȘI: Trailerul „Madres paralelas”, de Almodovar, care deschide Veneția, a fost lansat (Video)

Jamie Lee Curtis va fi premiată cu Leul de Aur pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia

Regizorul român Alexander Nanau va fi în juriul Festivalului de Film de la Veneția

Roberto Benigni va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneția

Bong Joon Ho este primul regizor sud-coreean care va prezida juriul Festivalului de la Veneția

Foto: Rollercoaster