„Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, un film cu tematică LGBT, refuzat de mai multe cinematografe

De: Alex Manole / 23.09.2021, 16:24

„Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, un film românesc recompensat cu mai multe premii în festivaluri internaționale, ce spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viață profesională este amenințată de relația cu un alt bărbat, a fost refuzat de mai multe cinematografe din țară.

Lungmetrajul de debut al lui Eugen Jebeleanu, cu Conrad Mericoffer în rolul principal, a avut premiera internațională la Festivalul Tallinn Black Nights și a câștigat deja peste cinci premii. Astfel Mericoffer a fost premiat pentru interpretare în festivalurile de la Gijón şi Torino, pelicula primind şi trofeul publicului și cel pentru regie la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul „Câmp de maci” a avut premiera în cinematografele românești săptămâna trecută, însă în mai multe săli de proiecții a fost refuzat, potrivit unei declarații acordate News.ro de producătoarea Velvet Moraru. „Nu am avut dificultăţi atât de mari precum mă aşteptam, deşi eram pregătiţi pentru refuzuri. Am avut câteva oraşe care ne-au respins filmul – Braşov, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Suceava, Vaslui. Nu ne-au dat motive decât cei de la Suceava, iar acelea au fost contractuale”, a explicat aceasta.

Pe de altă parte, înainte de premiera în cinematografe, regizorul Eugen Jebeleanu, cunoscut mai ales pentru spectacolele sale de teatru prezentate în multe festivaluri din străinătate, a declarat: „Îmi doresc ca acest film care tratează un subiect de interes public şi care oferă o voce unei comunităţi discriminate printr-o poveste despre iubire, despre imposibilitatea de a iubi şi de a lua decizii, să ajungă la cât mai mulţi oameni”.

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul „Câmp de maci” prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut, cu un alt bărbat, revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

CITEȘTE ȘI: ANONIMUL 2021: „Neidentificat‟, în regia lui Bogdan George Apetri, câștigă marele premiu al festivalului

Foto: Anonimul