Care sunt locurile din casă cu risc crescut de producere a incendiilor?

De: ApropoTV.ro / 30.05.2023, 15:51
Care sunt locurile din casă cu risc crescut de producere a incendiilor?

Unele dintre cel mai des întâlnite cauze de izbucnire a incendiilor casnice, sunt lipsa verificării, a mentenanței cu regularitate sau a curățării profesionale a unui cos de fum! Efectele sunt devastatoare, producând distrugeri materiale consistente și ireparabile sau chiar se pot solda cu victime omenești.

 

Așadar, într-un top al locurilor unde se produc majoritatea incendiilor, pe primul loc se află podul/ acoperișul/ mansarda, tocmai din cauza faptului că, aici, se găsesc cele mai multe nereguli: la construcția, izolarea sau racordarea surselor la sistemul de evacuare.

 

Conform datelor obținute de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în România ultimilor 5 ani, au avut loc circa 50.000 de incendii de locuințe și gospodării private, cifră care reprezintă aproape două treimi din numărul total al incendiilor care au avut loc pe teritoriul țării. Statisticile mai arată că zilnic, în medie, 12 locuinţe sunt afectate de incendii.

 

Dintre acestea, un număr de 5, se produc în pod sau la mansardă, 3 în bucătărie și restul, în alte încăperi ale locuinței sau anexelor. În medie, tot la 12 incendii, se înregistrează o victimă și din nefericire, anual aproape 40 de copii sub 6 ani, cad pradă incendiilor și efectelor lor, ca urmare a neglijenţei părinţilor, fără a avea posibilitatea să se salveze. Datele mai arată că, 27% dintre victimele incendiilor de locuinţă sunt persoane în vârstă, neajutorate, care au trecut de 70 de ani.

 

Având în vedere această statistică extrem de tristă, cu ajutorul meșterilor sibieni în seminee pe lemne vom descoperi principalele motive ale apariției nefericitelor incendii de locuințe, într-o încercare de a atenționa cu privire la pericolele inutile la care ne expunem, atunci când nu tratam cu suficientă seriozitate, subiectul soluțiilor termice instalate în casele noastre!

 

Curățarea canalului de evacuare al coșului de fum este esențială pentru funcționarea fără riscuri a sursei de căldură din casă! De asemenea, randamentul și eficiența sunt condiționate de întreținerea și curățarea canalului de evacuare. Curățarea mecanică se realizează cu scule și echipamente speciale pentru îndepărtarea depunerilor de funingine și gudron din interiorul coșului.

 

Gudronul și funinginea acumulate pe pereții coșului de fum sunt deosebit de periculoase, iar prezența acestora pe canalul de evacuare în timpul arderii combustibilului pot provoca: blocarea coșului de fum, reducerea eficienței termice, autoaprinderea sau chiar un incediu.

 

De asemenea, traseele de evacuare ale șemineelor, sobelor și ale centralelor pe lemne, trebuie curățate obligatoriu mecanic, după cum prevede și legislația în vigoare. Curățarea coșului de fum cu naftalină, coji de cartofi sau sare, ori cu diferite pliculețe sau substanțe chimice, nu exclude vizita unui coșar profesionist și efectuarea unui serviciu de calitate.

 

Așadar, pe lângă gama completă de soluții premium de încălzire, pornind de la clasicul șemineu pe lemne, șeminee pe gaz sau peleți și până la sobele rustice sau moderne, , meșterii sibieni sunt instruiți special și autorizați pentru efectuarea serviciilor de mentenanță profesională a coșurilor de fum. Astfel, te vei proteja de a deveni o victimă a statisticilor crunte, păstrându-ți în siguranță integritatea locuinței tale, dar cel mai important, protejându-ți sănătatea și chiar viața, a ta și a tuturor membrilor familiei tale!