Cartea de pe noptiera

Apropo.ro / 01.07.2004, 16:46
Cartea de pe noptiera
SIEGFRIED LENZ: MOSTENIREA LUI ARNE Traducere din germana de Alexandru Al. Sahighian Pret: 150.000 lei "M-au rugat sa impachetez lucrurile personale ale lui Arne." Asa incepe noul roman al lui Siegfried Lenz, bine cunoscutul scriitor de limba germana.

SIEGFRIED LENZ: MOSTENIREA LUI ARNE

Traducere din germana de Alexandru Al. Sahighian
Pret: 150.000 lei


„M-au rugat sa impachetez lucrurile personale ale lui Arne.” Asa incepe noul roman al lui Siegfried Lenz, bine cunoscutul scriitor de limba germana.

Hans, povestitor la persoana intii, este constrins sa se uite printre comorile mai mici sau mai mari ramase in urma lui Arne Hellmer, baiatul atit de iesit din comun cu care a impartit camera timp de doi ani si care a fost luat de parintii lui Hans dupa teribilul accident in urma caruia a ramas orfan.

Atent observator al vicisitudinilor vietii, Lenz creeaza, in imagini incarcate de atmosfera, psihograma copilului confruntat din anii fragezi cu tragedia, indiferent la activitatile celor din jurul lui, dar cautind in acelasi timp afectiune, recunoastere si siguranta. Hans are senzatia ca patrunde asemeni unui intrus in „lumea lui Arne, in lacrimile sale, in sperantele sale ascunse”.

Rascolit si inspirat de lucrurile ramase de pe urma lui, el deruleaza povestea vietii prietenului sau. Pe fundalul portului Hamburg, cu cheiurile si santierele sale navale, viata lui Arne incepe sa prinda contur in flashback-uri patrunzatoare, infatisate dintr-o perspectiva narativa ce doreste sa ajunga cu precautie pina la temeliile tainelor acestui copil cu o personalitate atit de puternica.

Traducere din franceza de Doina Jela Despois
Pret: 120.000 lei


Inca o poveste de iubire, din seria iubirilor imposibile, pe care „doamna literelor franceze”, cea mai importanta prezenta feminina in proza secolului XX, o „transcrie” doar, sau cel putin asa pretinde.

Ofiterul de la care „a auzit-o”, Eric von Lhomond, isi aminteste, la distanta de 20 de ani, triunghiul tragic in care s-a aflat prins, cindva, pe fondul tulbure al primului razboi mondial, format impreuna cu un camarad de arme, Conrad, iubit cu vinovatul si ambiguul atasament al adolescentei inca nedecise, si sora acestuia, Sophie, intruchipare a feminitatii, redutabila, infricosatoare, iubindu-l la rindul ei cu simplitate, fara crutare si fara rest.

Fina incursiune in sufletele complicate ale unor personaje de tragedie antica, noul roman al Margueritei Yourcenar este inca o capodopera de limpezime si stralucire, grea de sensuri, reverberatii si ecouri.

Traducere din germana de Cornelia Andriescu
Pret: 150.000 lei


Socotit, alaturi de Joyce si Proust, unul dintre cei mai importanti prozatori ai secolului XX, mai precis unul care a schimbat radical fata romanului, austriacul Robert Musil este cunoscut mai ales pentru romanul Omul fara insusiri (1930–1943), vasta si ironic-tandra imagine a societatii austro-ungare (Kakania).

In timp ce dimensiunile si complexitatea acestui roman proteiform ii descurajeaza pe multi, Ratacirile elevului Torless are avantajul accesibilitatii, fara sa piarda nimic din formidabilele calitati ale prozatorului.

Asemenea congenerilor sai Thomas Mann si Hermann Hesse, si Musil exploreaza virsta incerta a adolescentei, cu ambiguitatea ei esentiala, cu viscozitatea trairilor ei, cu cruzimile ei duse pina la sadism si cu sensibilitatea ei exacerbata.

Eroul sau, Törless, se afla intr-o institutie militara, iar in disciplina stricta a scolii adolescentul trebuie de fapt sa infrunte o lume dezlantuita si sa descopere oamenii.

Traducere din rusa de Gabriela Russo
Pret: 120.000 lei


In marea traditie a literaturii ruse, Ludmila Ulitkaia scrie carti despre „oameni sarmani”, aflati sub povara necrutatoare a vremilor si a necazurilor zilnice.

Cu personajul ei titular apartinind galeriei de eroi lipsiti de eroism, nuvela Soniecika apartine din plin acestei traditii.

Cu umor si duiosie, cu ironie si amar, Ulitkaia povesteste nedumerirea aproape copilareasca a Soniei fata de tot ce i se intimpla in viata: razboiul, teroarea si dezghetul de dupa moartea lui Stalin, laolalta cu maritisul, nasterea copilului si dragostea inselata.

Pe toate ea le traieste ca prin vis, fara sa poata uita nici cel mai mic amanunt. Dinaintea lor, visatoare impenitenta, ea isi gaseste refugiul, iluzoriu, cind in literatura lumii, cind in maruntisuri cotidiene, cind in sperante deznadajduite.

Paradoxal insa, Sonia se dovedeste in cele din urma inzestrata cu taria dintotdeauna a fapturilor plapinde.

Editura Humanitas

Tags: