Ce este creta?

De: Dragos Tanase / 22.02.2015, 12:00
Ce este creta?
În prezent, practic, nimeni nu poate crește în orice țară din lume, fără să intre în contact cu creta. În milioane de clase din întreaga lume, elevii ies la tablă ca să scrie răspunsuri cu ajutorul cretei. Și, desigur, ce ar face un profesor fără ajutorul ei?

Știai că materialul numit cretă a fost, inițial, un animal? Apele din oceanele noastre sunt ocupate de mici plante și animale, în multe forme. Una dintre cele este unicelularul numit „Foraminifera”. Scoicile acestor mici creaturi sunt făcute din calcar.

Când aceste animale mor, micile lor scoici rămân înecate pe fundul oceanului. De-a lungul timpului, un strat gros de straturi de carapace se construiește.

Desigur, durează milioane de ani pentru ca procesul să se desăvârșească. Acest strat este cimentat și presat, gradual, până se transformă într-o piatră de calcar fină, pe care noi numim „cretă”.

Este deja cunoscut faptul că anumite perturbări din interiorul pământului au dus la apariția unor zone de pământ uscat, acolo unde cândva era apă. Unul dintre locurile încadrate în această categorie este de-a lungul Canalului Englez.

Straturile de cretă de pe fundul apei au fost împinse la suprafață. Mai târziu, părțile ei încă moi au fost ridicate de apă, formând munți uriași de cretă.

Doi dintre cei mai cunoscuți astfel de munți sunt pe partea engleză a canalului, la Dover și pe partea sa franceză din Dieppe.

În alte zone ale lumii, apar depozite de cretă pe spațiul continental, acolo unde cândva era apă. Câteva exemple în acest sens sunt în statele americane Kansas, Arkansas și Texas.

Cea mai fină cretă naturală, însă, provine din Anglia. Într-o formă sau alta, creta a fost folosită de către om de sute de ani.

Cea mai populară formă a ei, creta de scris pe tablă, este amestecată cu o substanță de legătură, pentru a preveni o eventuală fărâmițare. Cea mai bună cretă pentru tablă are circa 95% cretă naturală. Creta colorată se obține adăugând pigmenți.

Atunci când creta este măcinată, spălată și filtrată, aceasta este „înălbită”. După acest proces, creta poate fi folosită în producția chitului, a vopselelor, medicamentelor, hârtiei, dar și a pastelor de dinți și pudrelor.