Ce este ozonul

De: Carmen Ulian / 17.02.2015, 22:36
Ce este ozonul
Ozonul (O3) este o formă de oxigen, un element chimic cel mai des întâlnit pe pământ. Oxigenul este oriunde în jurul nostru.

Ozonul este o formă de oxigen, element care se află oriunde în jurul nostru. Pe lângă exigen mai există și nitrogen.

Oxigenul obișnuit există în forma unor molecule ce conțin doi atomi de oxigen. Cea de-a doua formă de oxigen, ozonul, este formată din trei atomi de oxigen.

Stratul de ozon este întâlnit în atmosferă și acționează ca un filtru ce reține razele ultraviolete, reglează temperatura din atmosferă, etc.

Radiațiile sparg moleculele de oxigen în atomi de oxigen separați. Când aceștia se atașează de alte molecule de oxigen se formează ozonul.

ozonul se întâlnește în atmosferă, ca o fâșie, de la 19 la 35 de km deasupra Terrei. El protejează viața de pe pământ punând la treabă filtrele sale contra radiațiilor.

Ozonul se formează și mai aproape de pământ în timpul furtunilor cu fulgere, a folosirii razelor X sau echipamentelor electrice. Este posibil să fi observat scântei albastre atunci când s-a tăiat un metal cu torța de oxigen. Scânteile care se formează indică prezența formării ozonului.

Ozonul se combină cu alte substanțe mai repede decât o face oxigenul. El distruge germenii rapid și din acest motiv este folosit la purificarea apei sau la curățarea toaletelor publice.

Ozonul este folosit și ca înălbitor pentru multe substanțe comune, precum ceara sau diverse materiale. El are un puternic miros electric și poate provoca răni dacă este inhalat prea mult.