Ce face părul să fie cârlionțat

Apropo.ro / 31.03.2015, 20:00
Ce face părul să fie cârlionțat
Părul este format din acele fibre subțiri, cu aspect de fire, care cresc pe piele. Există mai multe tipuri de păr.

Părul poate fi aspru sau fin, lung sau scurt. Poate fi alb sau colorat. Poate fi drept, ondulat sau creț.

Părul de pe scalp nu are aceleași trăsături în toate colțurile lumii. Orientalii au, în general, păr drept. Cei de culoare au păr cârlionțat. Părul caucazienilor sau al reprezentanților rasei albe, poate fi drept, ușor ondulat sau creț.

Culoarea, onduleul sau asprimea părului unei persoane se moștenesc genetic. Un om se naște cu o anumită structură a părului și un anumit tip de păr. Însă, există ceva în structura părului care determină dacă el va fi cârlionțat sau nu.

Imaginează-ți că tai un fir de păr drept sau un fir de păr cârlionțat ca și cum ai tăia două trunchiuri de copaci. Dacă ai avea ocazia să privești secțiunea tăiată a părului drept la microscop, ai observa că este rotund. Secțiunea tăiată a unui fir de păr creț este ovală sau plată. Cu cât este mai plată, cu atât mai ușor se îndoaie și se încrețește.

Culoarea părului unui om depinde de cantitatea unei substanțe numite melanină. Melanina este un pigment sau colorant. Se formează la rădăcina părului și se împrăștie pe firul de păr. Cantitatea acestei culor din celule face ca părul să fie închis sau deschis la culoare.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, cantitatea de melanină produsă de celulele noi scade. De aceea, culoarea părului se schimbă, gradual, în gri sau alb.