Ce ne face să ne fie foame?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Ce ne face să ne fie foame?

Atunci când ne este foame, corpul începe să ceară. Dar cum ne dăm seamă că suntem înfometați? Cum primește mintea noastră mesajul și ne face să ne fie foame?

Foamea nu are nicio legătură cu un stomac gol contrar opiniilor publice. Un copil este născut cu stomacul gol și totuși el nu se simte înfometat decât după câteva zile. Oamenii care se simt bolnavi sau răciți au adesea stomacul gol fără să simtă nevoia să mănânce. Foamea începe cu anumite materiale nutriționiste care lipsesc din sânge. Când sângele simte lipsa acestor „material”, un mesaj este transmis către creier care se numește „centrul foamei”. Acest centru al foamei din creier acționează ca o frână asupra intestinelor din stomac. Atâta timp cât sângele își primește porția de „material”, centrul foamei încetinește acțiunile stomacului și a intestinelor. Atunci când mâncarea lipsește, centrul foamei face ca stomacul și intestinele să fie active, de aceea o persoană înfometată aude cum îi ghiorțăie mațele.

Atunci când ne este foame, corpul nostru nu cere un anumit tip de mâncare, doar vrea să fie hrănit. Dar apetitul nostru ne face să nu ne săturăm cu doar un fel de mâncare. De exemplu, ne-ar fi greu să băgam toate vitaminele de care are nevoie corpul nostru doar din cartofi prăjiți. Dar dacă mâncăm supă până ne-am sătura, după care să mâncăm carne și legume până ne săturăm, apoi desert până ne săturăm, putem să mâncăm aceeași cantitate de mâncare și să tot putem savura.

Cât timp putem trăi fără mâncare? Asta variază de la individ la individ. O persoană calmă poate trăi mai mult fără mâncare decât o persoană care este super activă, pentru că proteinele care sunt păstrate în corp sunt consumate mai lent. Recordul mondial deținut de o persoană care nu a mâncat nimic este susținut de către o femeie din Africa de Sud și care susținea că a trăit doar din apa și suc timp de 102 zile.