Ce s-a întâmplat cu fetița în haină roșie din filmul „Schindler’s List”?

De: Adrian Popa / 08.04.2022, 12:22

Unul dintre cele mai faimoase cadre din filme este cel în care apare o fetiță în haină roșie, din „Schindler’s List”, regizat de Steven Spielberg. Fetița merge prin Ghetoul Cracovia, iar haina ei este singura pată de culoare din filmul alb-negru.

După cum scrie publicația Deadline, fetița a simbolizat, în film, „dansul complicat” între speranță și deznădejde, violență și compasiune, vină și inocență.

Personajul a fost interpretat de poloneza Oliwia Dabrowska, pe atunci în vârstă de 4 ani. Astăzi, ea are 32 de ani și locuiește în Cracovia, Polonia. Femeia a revenit în prim plan după ce s-a aflat că îi ajută, la graniță, pe refugiații din Ucraina veniți în țara ei.

Dabrowska este din nou un simbol

„A fost un simbol al speranței. Să o lăsăm să fie din nou”, a scris fosta actriță pe Instagram, în dreptul unei imagini care reinterpretează cadrul din celebrul film. În acest caz, artistul a colorat părți din haina fetiței în albastru, care este una dintre culorile din steagul Ucrainei.

Schindler's List
Oliwia Dabrowska îi ajută pe refugiații veniți în Polonia din Ucraina.

Dabrowska a povestit cum bombele rusești au căzut la o distanță de doar 20 de kilometri de punctul de trecere a frontierei în care ea și alți voluntari lucrau. Tânăra a oferit și detalii despre șocul suferit de refugiații ucraineni. „Niciun om care nu a văzut asta nu își poate imagina coșmarul din ochii acestor oameni”, a scris ea.

Astfel, la fel ca și personajul interpretat de Liam Neeson în „Schindler’s List”, astăzi Dabrowska ajută la salvarea de vieți nevinovate.

Războiul din Ucraina este cel mai mare conflict militar izbucnit în secolul 21. Wall Street Journal anunța acum patru zile că peste 4,2 milioane de oameni au fugit din statul invadat de Rusia pe 24 februarie.

„Schindler’s List” este unul dintre cele mai bune filme din istorie, potrivit criticilor. Pelicula a fost recompensată cu 7 premii Oscar.