Palma lui Will Smith face valuri, dar probabil cel mai tulburător incident de la Premiile Oscar s-a petrecut în 1973

De: Adrian Popa / 06.04.2022, 16:55
Palma lui Will Smith face valuri, dar probabil cel mai tulburător incident de la Premiile Oscar s-a petrecut în 1973

Palma pe care Willl Smith i-a dat-o lui Chris Rock la Premiile Oscar încă provoacă valuri în industrie, dar un incident și mai tulburător s-a petrecut la același eveniment în 1973.

Actrița Sacheen Littlefeather (pe numele real Marie Louise Cruz) a mers la ceremonie pentru a refuza, în numele lui Marlon Brando, premiul Oscar primit de actor pentru rolul principal din „The Godfather”/„Nașul”. Cu această ocazie, tânăra a cerut, în numele marelui actor, ca populația nativă din America de Nord să fie tratată mai bine în filme și seriale. În foarte multe producții de până atunci indienii au fost, incorect, portretizați ca fiind niște brute crude, care meritau politicile dure duse împotriva lor de guvern.

În timp ce vorbea și încerca să prezinte o scrisoare trimisă de Brando, care detalia atrocități comise împotriva nativilor americani, Littlefeather era huiduită și jignită de către cei aflați în sală. Au fost, totuși, și spectatori care au aplaudat-o.

Dacă starul din „Nașul” i-a oferit tinerei activiste o platformă pentru a fi auzită de întreaga lume, „ucigașul de indieni” din filmele western, John Wayne, a fost ținut cu greu „în frâu” de șase agenți de securitate. El dorea să intre pe scenă pentru a o înlătura pe Littlefeather.

Apoi, când Clint Eastwood a prezentat premiul pentru cel mai bun film, care a mers tot la „The Godfather”, el a precizat că îl prezintă pentru toți „văcarii împușcați în westernurile lui John Ford de-a lungul anilor”. Afirmația, controversată, a fost interpretată în diferite moduri. Unii au spus că a fost doar o încercare de a detensiona situația, dar alte persoane l-au acuzat pe regizor de rasism.

Totodată, Michael Caine l-a criticat pe Brando pentru că nu ar fi avut curajul să refuze personal premiul și să primească el huiduielile.

Incidentul i-a distrus tinerei cariera la Hollywood. A fost acuzată, fals, inclusiv că era o impostoare. Tatăl ei avea origini Apache și Yaqui.