Ce sunt cuptoarele de grădină și de câte tipuri pot fi acestea?

De: ApropoTV.ro / 04.11.2022, 10:45
Ce sunt cuptoarele de grădină și de câte tipuri pot fi acestea?

Mai mult decât un dispozitiv de gătit în aer liber, un cuptor gradina este un veritabil  accesoriu cu design deosebit care îmbină frumusețea cu utilitatea gătirii celor mai gustoase preparate din carne, legume, pizza sau pâine de casă. Extrem de utile, aceste cuptoare pot fi construite foarte ușor de către orice persoană înzestrată cu puțină dexteritate și cunoștințe în domeniul zidăriei.

Totuși, dacă timpul este împotriva ta sau pur și simplu vrei să mergi la sigur cu construcția unui astfel de dispozitiv de gătit, apelează cu încredere la meșterii sibieni în șeminee și cuptoare zidite din cărămidă, piatră, lut sau ciment!

Cuptorul zidit pentru grădina este, fără îndoială, un accesoriu ce merită atenția ta, dacă locuiești la casă și îți dorești să te bucuri de aroma specială pe care o conferă pregătirea mâncărurilor gătite pe foc de lemne.

În cuptorul de grădină se pot pregăti o mulțime de mâncăruri delicioase care vor căpăta o savoare aparte. Poți pregăti atât feluri tradiționale românești, dar și din bucătăria internațională. Este un accesoriu foarte util și pentru pensiunile care vor să-și încânte musafirii cu mâncăruri alese.

Cuptoarele de grădina pot fi folosite pentru a coace produse după rețete tradiționale – pâine de casă, sărmăluțe în oală de lut și gătite la cuptor cu lemne, dar și cozonac, colaci, turte din mălai. Poți pregăti cu ajutorul lui și pizza pe vatră așa cum o fac și italienii. Dacă optezi pentru construirea unui cuptor de curte cu afumătoare, poți să o folosești pentru a afuma preparate tradiționale din carne, dar și pește sau brânzeturi (cașcaval, caș etc)

Tipurile de cuptoare pentru grădină

Cuptorul de grădină nu este doar util într-o gospodărie, ci este și un element de design care adaugă un plus de farmec într-o curte. El poate fi construit destul de ușor cu puțină îndemânare și dacă urmăm pașii corecți. Nu toate cuptoarele de grădină sunt la fel! Ele diferă în funcție de materialele utilizate la confecționarea lor.

Cuptoare de grădină zidite din cărămidă

Cărămida este cel mai des utilizat material atât pentru un gratar gradina, cât și pentru un cuptor tradițional pe lemne. Cu toate că se poate construi din orice tip de cărămidă, meșterii sibieni recomandă folosirea cărămizii refractare, mult mai utile în conservarea și distribuirea uniforme a căldurii din interiorul cuptorului. În plus, cărămida refractară este un material trainic și cu un aspect versatil ce se potrivește cu succes, atât în curți moderne, cât și în curți rustice.

Cuptoare de grădină din piatră

Cuptoarele din piatră sunt și ele foarte populare și au un aspect spectaculos, impunător. Piatra arată foarte bine într-o poveste rustică, fiind și un material rezistent, perfect adaptat pentru o astfel de construcție.

Cuptoare de grădină confecționate din lut

Pentru construcția cuptoarelor de grădină și mai ales pentru cele în formă de cupolă, se poate folosi și lutul. Acesta este un material primordial, potrivit în curți tradiționale, care urmează un design rustic inspirat din cuptoarele vechi de la țară, care umpleau ulițele satului cu miresme de pită caldă și cozonaci rumeniți cu nucă.

Așadar, dacă locuiești la casă și te bucuri de o curte suficient de încăpătoare, ar trebui să te gândești serios la construcția unui cuptor de grădină. Fie că vrei să ți-l construiești în regim propriu sau cu ajutor specializat, meșterii sibieni îți pun la dispoziție, atât materialele de construcție necesare, cât și serviciile complete pentru construirea unui astfel de dispozitiv care va fermeca prin simpla prezență, dar și prin gustul inconfundabil al mâncărurilor gătite tradițional, fiecare oaspete care va călca pragul casei tale!