Cea mai impresionantă poveste despre curaj şi ambiţie

De: Nicoleta Nicolae / 16.05.2016, 12:59
Cea mai impresionantă poveste despre curaj şi ambiţie
Duminică seara la „Bravo, România!”, Rareş, un puşti de 7 ani din Bucureşti, a dat tuturor o lecţie despre demnitate şi optimism.

Băieţelul pentru care a intrat în concurs un grup de voluntari de la Asociaţia Don Orione, printre care şi două măicuţe, are o poveste care nu poate lăsa indiferent pe nimeni. Rareş s-a născut cu o malformaţie congenitală gravă. Medicii au spus că nu va trăi, dar băiatul a demonstrat că este un învingător. Chiar dacă a făcut peste 13 operaţii, cel mic tot nu poate să meargă, aşa că se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Rareş are nevoie de bani pentru o intervenţie chirurgicală pe care părinţii nu şi-o pot permite. Echipa voluntarilor nu a stat pe gânduri când a aflat povestea micuţului, astfel că s-a pregătit temeinic pentru un musical în dulcele grai Italian. La rândul lor, jurrţii au fost puternic impresionaţi de povestea emoţionantă a băieţelului, dar şi de curajul lui, de demnitatea şi optimismul cu care îşi duce traiul, astfel că acest număr a fost trecut în marea finală.

Rareş a fost un copil mult dorit şi aşteptat de părinţi. Sarcina a decurs normal, iar Claudia, mama sa, a făcut toate ecografiile lunare si mereu i s-a spus că bebeluşul este sănătos. Numai că la naştere, vorbele medicului au tăiat în carne vie: Claudia îşi aminteşte plângând că acesta i-a spus „Îmi pare rău, bine că poţi să faci altul“. Rares s-a născut cu cea mai gravă formă de „spina bifida”, iar în urma acestui diagnostic medicii nu îi dădeau nicio şansă de supravieţuire. De la acest defect al dezvoltării tubului neural au apărut şi alte probleme, astfel că la numai trei săptămâni Rareş a fost operat de urgenţă de hidrocefalie, acumulare de lichid în cavitatea craniană. Din fericire, nu a rămas cu anomalii cerebrale. Pe lângă aceste probleme, cea mai dificilă pentru Rareş este incontinenţa urinară, care nu de puţine ori l-a pus în situaţii greu de suportat la şcoală sau în prezenţa altor copii. Tocmai de aceea uneori evită locurile de joacă. Acum doi ani, mama lui a realizat o campanie de strângere de fonduri şi a reusit sa îi pună lui Rareş proteze,  astfel încât acum poate să stea în picioare aproximativ  40-45 minute pe zi. Dar pofta lui de viaţă este mai presus de toate acestea. La numai 7 ani, Rareş spune că fiecare dintre noi ar trebui să fie conştient de cât de important este să poţi merge pe picioarele tale. Visul lui cel mai mare e să devină pilot şi spune că asta se va întâmpla, pentru că el a văzut că va merge. Este de un optimism incurabil şi are o sete continuă de viaţă şi joacă. Merge la o şcoală normală, a fost la concursuri de matematică şi română şi este cel mai bun la învăţătură din clasă.

Grupul celor de la Don Orione a urcat pe scena emisiunii de la Antena 1 sub numele „Per amore” şi, cu multă dragoste, a câştigat pentru Rareş. Ei s-au întrecut cu studenţii de la ASE, care, îndrumaţi de un profesor, au luptat pentru cazul emoţionant al celor care au suferit amputaţii în urma unor tragice accidente, şi cu echipa celor de la Gloria Jeans, Espresso Team, care a urcat pe scenă pentru ca visul unei mici campioane, considerată la 13 ani Nadia Comăneci a patinajului românesc, să prindă aripi.