Cele mai ciudate 25 de monede din lume

De: Marian Andrei / 12.06.2014, 11:00
De-a lungul timpului, ba chiar și în zilele noastre, au existat momente când, în lipsa banilor, oamenii au folosit diverse mărfuri drept înlocuitor. Astfel, de la mărgele până la detergentul Tide, o mulțime de astfel de mărfuri au jucat cu succes rolul monedelor.

Iată câteva dintre astfel de obiecte folosite ca monede și, bonus, informații despre cea mai mică și cea mai mare dintre monezile bătute în lume.

25. Pietrele Rai

Aceste pietre uriașe de forma unei roți de pe insula Palau au fost transportate cu ambarcațiuni pe insula Yap, pentru a fi folosite drept monedă. Valoarea lor era dată de numărul de victime rezultate în urma transportului, cu cât erau mai multe cu atât „moneda” era mai valoroasă.

24. Sare

Pe vremea romanilor, sarea era un bun extrem de prețios, folosit ca monedă de schimb sau pentru plata bunurilor și serviciilor. Chiar și în zilele noastre termenul de salariu se trage din latinescul salarium, (plata zilnică în sare care era dată soldaților romani).

23.  Bomboane

În 2008, cînd în Argentina era penurie de mărunțiș, oamenii foloseau bomboane în locul acestuia (și la noi, în anii ’90 se întâmpla să primești restul în bomboane sau gumă de mestecat).

22. 1 și 0

Este vorba de moneda digitală folosită în tranzacțiile virtuale. Cea mai cunoscută este Bitcoin-ul.

21. Chitanțe

 

Folosirea chitanțelor a fost una dintre primele modalități de a folosi bancnote. Concret, negustorii chinezi de cupru, pentru a nu se împovăra cu acest metal, vindeau sau cumpărau chitanțe pentru cupru, În baza acestor chitanțe, ei puteau lua apoi cantitatea specificată de cupru.

20. Piper (boabe)

O altă monedă „forte” în antichitate o constituia piperul. Legenda spune că la asedierea Romei, Attila a cerut o răscumpărare în piper pentru a renunța la asediu.

19. Blănuri de castor

Blănurile de castor au fost folosite o perioadă destul de lungă pentru a facilita schimburile comerciale dintre europeni și indienii nativi americani, fiind unul dintre produsele cu valoare ridicată pentru ambele părți.

18 Cartele telefonice preplătite

În multe zone ale continentului negru, Africa, din cauza inflației galopante și a devalorizării monedelor, creditele pentru telefoanele mobile au reprezentat o monedă puternică și stabilă.

17 Cânepa

Până în secolul 20, culturile de cânepă erau extrem de răspândite în America, aceasta fiind folosită intensiv la fabricarea frânghiilor, țesăturilor, hârtiei. Chiar și prima variantă a Constituției americane a fost scrisă pe hârtie din cânepă.

Nu este deci de mirare că această plantă a fost folosită destul de des ca monedă.

16 Mărgelele

Potrivit legendei, coloniștii olandezi au cumpărat de la nativii americani insula Manhattan cu… mărgele. Echivalentul prețului plătit atunci de olandezi ar fi azi de 1.000 de dolari.

15 Cocaina

Chiar și în zilele noastre, în munții din Columbia există locuri unde folosirea cocainei ca monedă este mai convenabilă decât folosirea dolarului.

14 Capace de stcle

La fel ca în cazul cartelelor telefonice, există locuri în Africa unde capacele de sticle (de bere, în special) sunt folosite ca monedă. Folosirea acestora a luat avânt mai ales după ce producătorii de bere au început să imprime diverse coduri care pot aduce premii pe interiorul lor.

13 Bani Canadian Tire

Atunci când compania Canadian Tyre a început să ofere, în cadrul unui program de loialitate, propriile „bancnote”, nu s-a gândit că acestea vor avea un impact atât de mare.

„Banii” Canada Tyre sunt acceptați de mulți mici comercianți și chiar se pot face plăți oficiale pe eBay Canada.

12 Macroul

Este folosit adesea ca monedă în inchisori. Nimeni nu știe cum a căpătat acest statut, ci doar că un pachet costă un dolar și că nimeni nu „se înghesuie” să-l mănânce.

11 QUID

Specialiștii nu au neglijat nici posibilitatea unor schimburi sau cumpărături intergalactice. Astfel, cei de la Travelex au creat special în acest sens, Quasi Universal Intergalactic Denomination, pe scurt QUID.

10 Piele de cerb

Alături de pielea de castor, pielea de cerb a fost una dintre cele mai populare monede din Lumea Nouă.

Plata cu piei de cerb (buckskin) a fost atât de populară încât a dat denumirea în jargon a dolarului – buck.

9 Zdrobitor (pasator) de cartofi

Chiar dacă pare ciudat, zdrobitorul de cartofi, scula cu care se pace piureul, locuitorii din Camerun au folosit-o ca monedă o perioadă.

8 Șerpi Lobi

Vechii locuitori al Ghanei. Lobi, au fabricat amulete metalice în formă de șarpe, acestea avînd principalul scop de a-i proteja de șerpii reali.

Valoarea acestor amulete a crescut atât de mult încât ulterior au fost adoptate ca monedă.

7 Bănuți Kissi

Aceste tije metalice cu extremitățile lățite au fost folosite până în timpuri relativ recente ca monedă în vestul Africii. Dacă unul dintre capete era rupt, „moneda” își pierdea valoarea, aceasta putându-i fi redată numai în cadrul unei ceremonii efectuate de vraciul tribului.

6 Dinți de cașalot

Până la introducerea bancnotelor de hârtie, locuitorii din Fiji au folosit ca monedă dinții de cașalot.

Pentru a arăta că bancnotele sunt la fel de valoroase, pe acestea sunt desenați dinți de cașalot.

5 Cuțite

Acest tip de monedă este folosit cu precădere în China. Potrivit legendei, acum 2.500 de ani, într-o perioadă când era o mare penurie de bani, un prinț le-a permis soldaților să își schimbe cuțitele pentru diverse bunuri, obiceiul perpetuându-se până în zilele noastre.

4 Yuanul manciurian

Yuanul manciurian a fost moneda folosită de japonezi în timpul ocupației Chinei. Din cauza lipsei de argint, yuanul manciurian care era echivalentul a 23.91 grame de argint pur, a fost fabricat din carton. El a fost folosit între 1944 și 1945.

3 Detergent lichid Tide

Cunoscut și sub denumirea de „aur lichid”, din motive necunoscute detergentul lichid Tide este folosit ca monedă alternativă în lumea interlopă.

2. Cea mai mică monedă

Cea mai mică monedă care a existat vreodată a fost Tara din Vijayanagar, India. Această monedă avea numai 4 milimetri diametru.

1 Cea mai mare monedă

Cea mai mare monedă din lume a fost bătută de canadieni. Moneda de 1.000.000 de dolari canadieni a fost făcută din aur cu o puritate de 99,999% și cântărește 100 de kilograme.Canada has released the largest piece of legal tender in the world. The $1 million Canadian dollar is made of 99.999% gold bullion and weighs 220 pounds.