Cheile Râmețului – îngusta lume de apă și stâncă din Munții Trascăului

De: Dragos Tanase / 22.08.2014, 17:55
Cheile Râmețului - îngusta lume de apă și stâncă din Munții Trascăului
Partea cea mai spectaculoasă pentru turiști, a rezervației naturale Cheile Râmețului, întinsă pe 150 de hectare, o constituie cheile însele - un „canion" strâmt, greu de străbătut, pe alocuri primejdios, dar care îi răsplătește pe cei ce se încumetă să-l străbată cu priveliști de o măreție unică și cu impresia unei călătorii de basm fantastic: printr-o trecătoare îngustă tăiată în stâncă, prin arcade de piatră și pe sub bolțile întunecate ale arborilor, către un „dincolo" încă neștiut.

Două masive săpate în calcare jurasice – Uzmezeu la nord, Fundoi la sud – o zonă de chei, bogată în forme carstice, iar în jur păduri, pajiști, fânețe – aceasta este rezervația naturală „Cheile Râmețului”, declarată arie protejată încă din anul 1969.

Arie protejată de interes național corespunzând categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), rezervația, situată în Munților Trascău, pe teritoriul județului Alba, în apropiere de Mănăstirea Râmeț, aparține administrativ satului Cheia, din comuna Râmeț. Altitudinea minimă este de 530 m, cea maximă de 1139 m.

Mai multe detalii și fotografii, pe descopera.ro