Chitaristul Hilton Valentine, membru fondator al trupei The Animals, a murit

De: Ana Obretin / 01.02.2021, 09:28
Chitaristul Hilton Valentine, membru fondator al trupei The Animals, a murit

Chitaristul Hilton Valentine, membru fondator al trupei britanice The Animals, celebră pentru piesa „The House of the Rising Sun”, a murit la vârsta de 77 de ani.

Casa de discuri a trupei, ABKCO Music, a anunțat decesul lui Valentine într-un comunicat de presă, citând-o pe soția acestuia, Germaine Valentine. Nu se cunoaște cauza exactă a decesului, potrivit CNN

Valentine a început să cânte la chitară pe când era adolescent. În 1963, Valentine a fost recrutat pentru a face parte din The Animals, alături de solistul Eric Burdon, clăparul Alan Price, basistul Chas Chandler și toboșarul John Steel. Faima trupei a atins noi culmi cu versiunea din 1964 a „The House of the Rising Sun”, o baladă folk care fusese interpretată anterior de cântăreți precum Woody Guthrie și Bob Dylan.

Dar The Animals a transformat piesa într-un hit rock’ n ‘roll, care se deschidea cu riff-ul de chitară electrică al lui Valentine. A fost un succes pe ambele părți ale Atlanticului, fiind inclus în topurile din Marea Britanie, SUA și Canada. Publicația Rolling Stone l-a clasat pe locul 123 din topul 500 al celor mai bune piese din toate timpurile.

În 1994, The Animals a fost introdusă în Rock & Roll Hall of Fame. 

Valentine a rămas cu The Animals timp de patru ani și ulterior avea să se alăture formației pentru mai multe concerte. A lansat un album solo în 1969 și a cântat cu mai multe trupe în ultimii ani, timp în care a trăit în Connecticut, SUA.

„Opusul de deschidere al ‘Rising Sun’ nu va mai suna niciodată la fel!”, a scris cântărețul Eric Burdon pe Instagram, după anunțul veștii despre moartea lui Valentine. „Nu doar că l-ai interpretat, l-ai trăit! Am inima frântă din cauza veștii despre moartea bruscă a lui Hilton. Am trăit momente grozave împreună, Geordie. Din North Shields (orașul natal al muzicianului, n.r.) în întreaga lume … Rock In Peace!”.

CITEȘTE ȘI: Actrița Cicely Tyson, o legendă a cinema-ului și televiziunii americane, a murit

Foto: Profimedia Images