Ciupercile shiitake și maitake, beneficii și proprietăți

De: Carmen Ulian / 24.01.2015, 13:00
Sunt două tipuri de ciuperci asiatice cu proprietăți benefice asupra organismului uman. Iată de ce ar trebui să le consumi.

Ciuperca Shiitake este una dintre cele mai cultivate ciuperci medicinale din lume. Se întâlnește des în preparatele culinare din Japonia. Ciuperca Shiitake conține complexul de vitamine B, minerale, săruri organice, aminoacizi esențiali, egosterol. Shiitake ajută imunității organismului, datorită conținutului de polizaharide.

Acest tip de ciupercă mai poartă și numele de „ciuperca dansatoare” datorită bucuriei pe care o aveau culegătorii atunci când o adunau.

Ciuperca Maitake este o ciupercă din specia Grifola frondosa și își are originile în munții din nord-estul Japoniei. Ciuperca Maitake poate fi consumată și ca aliment, dar și ca supliment minune pentru diverse afecțiuni. Substanța activă din Maitake se numește beta-glucan. El întărește sistemul imunitar, luptă împotriva răcelii, a gripei, și chiar împotriva cancerului.

maitake

Maitake

Beta-glucanul este o substanță ce se găsește în mod natural în alimente precum ovăz, secară și anumite ciuperci.

Shiitake și Maitake sunt două ciuperci folosite de mii de ani în China și Japonia pentru proprietățile lor medicinale excepționale, confirmate de cercetările științifice din ultimele decenii.

Beneficii și proprietăți

– imunostimulator puternic;

– adjuvant în terapiile antitumorale: protejează celulele sănătoase, ajuta la prevenirea metastazelor, stimulează producția de interferon, crește activitatea macrofagelor, celulelor NK (natural ucigașe), factorului de necroza tumorală care induce apoptoza celulelor tumorale, stimulează activitatea interleukinelor IL2 și IL12 care inhiba creșterea tumorilor și accelerează maturizarea limfocitelor T;

– reduce efectele toxice în radio și chimioterapie (căderea părului, voma, leucopenia, anemia);

– antioxidant, antiinflamator, reduce leziunile în degenerescenta maculară umedă;

shiitake

– adaptogen (stimulează selectiv funcțiile organismului ajutându-l să se adapteze fizic, psihic, imunitar);

– hepatoprotector (detoxifica, stimulează producția de interferon, reglează nivelul transaminazelor);

– complementar în tratamentul diabetului și sindromului X-metabolic (crește sensibilitatea receptorilor celulari de insulina, susține funcția insulino-secretorie a pancreasului, accelerează metabolizarea și eliminarea colesterolului exogen (adus din alimentație), scade nivelul trigliceridelor și al tensiunii arteriale);

– antiviral (virusul Epstein-Barr, hepatic B, C, herpetic, Human Papilloma, HIV, sindrom Kaposi, etc.), antibacterian și antifungic.