Colin Cantwell, creatorul unor nave faimoase din filmele „Star Wars”, a murit

De: Adrian Popa / 24.05.2022, 14:24
Colin Cantwell, creatorul unor nave faimoase din filmele „Star Wars”, a murit

Poate că nu știți cine este Colin Cantwell, dar cu siguranță ați văzut cel puțin una dintre creațiile lui. El este artistul care a conceput unele dintre cele mai faimoase nave spațiale din filmele „Star Wars”.

Cantwell, născut în 1932 în San Francisco, a decedat la vârsta de 90 de ani în locuința lui din statul american Colorado, potrivit partenerei de viață a artistului, Sierra Dall. Conform ei, artistul suferea de boala Alzheimer, transmite The Hollywood Reporter.

Designerul este cunoscut în special pentru navele X-wing, TIE, Star Destroyer și Death Star din universul Star Wars.

Absolvent al Universității din California, cu o diplomă în animație, Cantwell era cunoscut în domeniul spațial înainte să realizeze celebrele nave din filme. În anii 1960 el a lucrat la Jet Propulsion Laboratory al NASA, unde a creat programe educaționale pentru public. Acestea i-au ajutat pe oameni să înțeleagă mai bine ce se întâmpla în timpul cursei spațiale dintre SUA și URSS.

Colin Cantwell la evenimentul WinterCon, organizat în 2018.

Totodată, Cantwell s-a aflat în studioul CBS News, alături de faimosul prezentator Walter Cronkite, atunci când postul a transmis în direct aselenizarea misiunii Apollo 11, în 1969. La bordul navei se aflau Neil Armstrong, primul om care a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, și partenerul lui, Buzz Aldrin.

Cantwell a colaborat, pe partea de efecte vizuale, cu regizorul Stanley Kubrick la legendarul film „2001: A Space Odyssey”, considerat unul dintre cele mai bune din istorie din categoria SF. Designerul a lucrat, de asemenea, la filmul „WarGames”, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, la categoria dedicată efectelor speciale.

Mai mult, Cantwell a fost consultant al companiei HP în procesul de dezvoltare a computerelor Hewlett-Packard 9845C, gândite pentru sarcini grafice.

Colin Cantwell a fost și autor de romane SF. El a scris cărțile, apreciate, „CoreFires” și „CoreFires – Book 2”.

Foto: starwars.fandom.com, Profimedia Images