Coproducţia românească „Quo Vadis, Aida?”, cel mai bun film european în 2021, la gala premiilor Academiei Europene de Film

De: Nicoleta Lepădatu / 12.12.2021, 09:19
Coproducţia românească

„Quo Vadis, Aida?” coproducția cu participare românească a câştigat premiul pentru cel mai bun film european în 2021 în cadrul galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), desfăşurată aseară la Berlin şi transmisă în direct online.

Filmul, care a avut şapte nominalizări, a mai câștigat și alte două importante premii europene, pentru cel mai bun regizor, Jasmila Zbanic din Bosnia Herţegovina, şi pentru cea mai bună actriţă, Jasna Duricic, care a interpretat rolul personajului principal, Aida.

„Quo Vadis, Aida?” este o coproducţie Bosnia-Herzegovina, Austria, Ţările de Jos, Franţa, Polonia, Norvegia, Germania, România, Turcia. Acţiunea are loc în Bosnia, 11 iulie 1995. Aida este traducător pentru Naţiunile Unite în micul oraş Srebrenica. Când armata sârbă cucereşte oraşul, familia ei se numără printre miile de cetăţeni care caută adăpost în tabăra ONU. Fiind o persoană din interiorul negocierilor, Aida are acces la informaţii cruciale pe care trebuie să le interpreteze. Ce se întrevede la orizont pentru familia şi poporul ei – salvare sau moarte? Ce ar trebui să facă?

Citește și: Premiile Academiei de Film Europene: Radu Jude și coproducția românească „Quo Vadis, Aida?” printre nominalizări

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, considerat de criticii străini favorit pentru nominalizare la Oscar 2022

ANONIMUL 2021: „Neidentificat‟, în regia lui Bogdan George Apetri, câștigă marele premiu al festivalului

Foto: Profimedia Images