Premiile Academiei de Film Europene: Radu Jude și coproducția românească „Quo Vadis, Aida?” printre nominalizări

De: Ana Obretin / 09.11.2021, 14:48
Premiile Academiei de Film Europene: Radu Jude și coproducția românească

Academia de Film Europeană (EFA) a anunțat nominalizările pentru ediția de anul acesta a premiilor sale, cineastul Radu Jude și coproducția românească „Quo Vadis, Aida?” fiind parte din selecție.

Astfel, drama italiană despre maturizare a lui Paolo Sorrentino, „The Hand of God”, road movie-ul finlandez „Compartment No. 6”, al lui Juho Kuosmanen și filmul de groază francez al Juliei Ducournau „Titane”, care a câștigat Palme d’Or la Cannes, au fost nominalizate la premiul pentru cel mai bun lungmetraj european. Toate cele trei filme sunt candidate și pentru o nominalizare la Oscar 2022 pentru cel mai bun lungmetrak internațional. De asemenea, în cursa pentru aceeași categorie a premiilor EFA au fost nominalizate „The Father”, de Florian Zeller, și coproducția românească a Jasmilei Zbanic „Quo Vadis, Aida?”.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns tema muzicală a filmului de Oscar „Another Round” un imn de beție

Leonardo DiCaprio, într-un remake al filmului danez „Another Round”, proaspăt premiat cu Oscar

Ducornau, Sorrentino, Zbanic și Zeller au mai primit nominalizări pentru cel mai bun regizor european, alături de Radu Jude, selectat pentru pelicula premiată anul acesta cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Jude a primit, de asemenea, o nominalizare pentru cel mai bun scenariu pentru acest film care este propunerea României pentru o nominalizare la Oscar în 2022, iar alături de el au mai fost selectați Sorrentino, Zbanic, Christopher Hampton și Florian Zelle, dar și Joachim Trier și Eskil Vogt, coscenariștii dramei norvegiene „The Worst Person in the World”, potrivit The Hollywood Reporter.

Totodată, protagonista filmului „Quo Vadis, Aida?”, Jasna Duricic, a primit o nominalizare pentru cea mai bună actriță, pentru rolul ei de traducătoare din Bosnia care încearcă să-și salveze familia de la masacrul de la Srebrenica. În aceeași categorie au fost nominalizate Carey Mulligan („Promising Young Woman”), Seidi Haarla („Compartment no. 6”), Agathe Rousselle („Titane”) și Renate Reinsve („The Worst Person in the World”).

Anthony Hopkins ar putea adăuga un trofeu EFA pentru cel mai bun actor Oscarului primit pentru rolul din „The Father”. Starul galez este nominalizat alaturi de veteranul francez Vincent Lindon („Titane”), Yuriy Borisov („Compartment no. 6”), Franz Rogowski („Great Freedom”) si Tahar Rahim („The Mauritanian”).

Anul trecut, drama daneză „Another Round”, de Thomas Vinterberg, a fost marele câștigător la premiile Academiei de Film Europene, primind trofeele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor (Mads Mikkelsen). Ulterior, „Another Round” a primit Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj internațional.

Anul acesta, gala premiilor EFA va avea loc pe 11 decembrie, la Berlin.

CITEȘTE ȘI: Regizorul M. Night Shyamalan va fi președintele Festivalului de Film de la Berlin

Filme de Radu Jude și Radu Muntean, la Festivalul de la New York

Foto: Rollercoaster PR