Coproducţia românească „Quo Vadis, Aida?”, recompensată cu premiul LUX de Parlamentul European

De: Ana Obretin / 09.06.2022, 14:03
Coproducţia românească „Quo Vadis, Aida?”, recompensată cu premiul LUX de Parlamentul European

Lungmetrajul „Quo vadis, Aida?” al regizoarei Jasmila Zbanic, coproducție cu participare românească, a fost recompensat cu premiul LUX creat de Parlamentul European și de Academia de Film Europeană (EFA).

Premiul a fost decernat în timpul unei ceremonii care a avut loc miercuri, la Strasbourg, potrivit site-ului Parlamentului European.

„Acest film este un apel puternic la dreptate pentru femeile și mamele din Srebrenica care au fost martorii uciderii atroce a peste 8.000 de persoane dragi. Atrocitățile atât de îngrozitoare și o astfel de crimă împotriva umanității nu trebuie uitate niciodată”, a declarat Roberta Metsola la ceremonie. „Premiul publicului LUX construiește punți între munca noastră politică și munca creativă a realizatorilor de film din Europa. Filmele LUX redau prin artă sentimentul luptei pentru drepturile civile, drepturile omului, justiție, democrație și libertate”, a mai spus aceasta.

La rândul ei, regizoarea Jasmila Zbanić a spus: „Când pregăteam un film despre genocidul de la Srebrenica, mă gândeam că războiul din Bosnia, din Croația, din regiunea noastră a fost ultimul din Europa. Am fost atât de șocată să aflu că noi, europenii, am permis războiul în Ucraina. Vă îndemn pe toți să găsiți o modalitate de a opri războiul din Ucraina”.

Supraviețuitoare a masacrului, președinta Asociației Mamele din Srebrenica, Munira Subašić, care s-a adresat și europarlamentarilor, a declarat: „În Ucraina, mamele plâng și își caută oasele fiilor lor. Așa că vă implor să opriți războiul din Ucraina astfel încât cât mai puține mame din lume să aibă de suferit”.

Celelalte două filme finaliste la premiul LUX de anul acesta au fost „Flee”, al danezului Jonas Poher Rasmussen, și „Great Freedom”, de austriacul Sebastian Meise.

„Quo Vadis, Aida?” a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj european la gala Academiei de Film Europene 2021. De asemenea, filmul a fost premiat pentru regie, dar şi pentru cea mai bună actriţă, Jasna Duricic. „Quo Vadis, Aida?” este o coproducţie Bosnia-Herzegovina, Austria, Ţările de Jos, Franţa, Polonia, Norvegia, Germania, România, Turcia. Acţiunea are loc în Bosnia, 11 iulie 1995. Aida este traducător pentru Naţiunile Unite în micul oraş Srebrenica. Când armata sârbă cucereşte oraşul, familia ei se numără printre miile de cetăţeni care caută adăpost în tabăra ONU. Fiind o persoană din interiorul negocierilor, Aida are acces la informaţii cruciale pe care trebuie să le interpreteze. Ce se întrevede la orizont pentru familia şi poporul ei – salvare sau moarte? Ce ar trebui să facă?

Anul trecut, premiul LUX a revenit regizorului Alexander Nanau, pentru documentarul „colectiv”.

LUX Audience Film Award – cunoscut ca LUX Prize – este susținut de EFA, care reunește profesioniști din industria de pe continent, în parteneriat cu Comisia Europeană, Europa Creativă și Europa Cinemas. Premiul a fost înființat în 2007, iar, până în 2019, doar membrii Parlamentului European puteau vota câștigătorul. Anul trecut, noutatea a fost că și publicul a putut vota alături de europarlamentarii, ambele categorii contând în proporție de 50%.

CITEȘTE ȘI: Coproducţia românească „Quo Vadis, Aida?”, cel mai bun film european în 2021, la gala premiilor Academiei Europene de Film

Foto: Profimedia Images