Christopher Plummer a murit la 91 de ani

De: Ana Obretin / 05.02.2021, 20:15
Christopher Plummer a murit la 91 de ani

Actorul Christopher Plummer, starul unor filme precum “The Sound of Music” și “Beginners”, a murit la vârsta de 91 de ani, vineri dimineață, în locuința sa din Connecticut.

Actorul de origine canadiană a avut o carieră de peste șapte decenii în film, televiziune și teatru

“Chris a fost un om extraordinar, care și-a iubit profund și și-a respectat meseria cu maniere de modă veche grozave, autocritică amuzantă și o muzică a cuvintelor”, a declarat Lou Pitt, prietenul și impresarul său de 46 de ani. „Era o comoară națională care își savura profund rădăcinile canadiene. Prin arta și umanitatea sa, el ne-a atins toate sufletele, iar moștenirea sa legendară va dăinui pentru toate generațiile viitoare. El va fi pentru întotdeauna alături de noi”, a mai spus acesta.

O prezență teatrală impunătoare, cu o voce bine cultivată și rezonantă, Plummer a fost cunoscut mai ales pentru rolul căpitanului Von Trapp din musicalul premiat cu Oscar „Sunetul muzicii/ The Sound of Music”. 

De asemenea, a câștigat un Oscar în 2012, pentru rolul din filmul „Beginners”. La momentul respectiv a fost cel mai în vârstă actor care a câștigat premiul Oscar pentru rol secundar.

A avut o carieră lungă și aclamată pe scena de teatru, recompensată cu două premii Tony

În filme, a fost cunoscut pentru rolurile ca cele din “The Insider”, “12 Monkeys”, “Star Trek VI: The Undiscovered Country” și “A Beautiful Mind” și și-a împrumutat vocea pentru animații precum “Up”, “An American Tale” și seria “Madeline”. 

În teatru, primele aprecieri le-a primit pentru rolul din „Henry V”, spectacol jucat la Festivalul Stratford în 1956. A triumfat în rolul lui Iago, alături de James Earl Jones, în „Othello”, pe Broadway la începutul anilor ’80, dar și în „Macbeth”, alături de Glenda Jackson, în „The Royal Hunt of the Sun” și „No Man’s Land”. A câștigat primul său premiu Tony în 1974, pentru musicalul „Cyrano”, și un al doilea, în 1996, pentru „Barrymore”, bazat pe viața actorului John Barrymore.

În ultimii ani, s-a remarcat mai ales în roluri secundare și a primit două premii Emmy pentru miniseria „The Moneychangers” și pentru „Madeline”. 

Născut Arthur Christopher Orme Plummer, în Toronto, actorul a crescut la Montreal. A debutat pe scenă într-o producție „Cymbeline” din 1948, la Canadian Repertory Theatre din Ottawa, urmată, la scurt timp după aceea, de o producție de televiziune CBC „Othello”. După ce a migrat la New York la începutul anilor ’50, a lucrat mult în televiziune, în show-uri ca „Hallmark Hall of Fame”, „Producers’ Showcase ”, „ Appointment With Adventure” și „ Omnibus ”, potrivit Variety.

Debutul său pe Broadway a avut loc în „The Starcross Story” din 1954. Debutul în film a fost în „Stage Struck”, al lui Sidney Lumet, în 1958. Dar „The Sound of Music” din 1965 a fost cel mai vizionat film al său, deși Plummer nu a avut prea mult respect pentru pelicula pe care o numea „The Sound of Mucus”. 

Până la mijlocul anilor ’60, după cum a declarat într-un interviu, Christopher Plummer avea două căsătorii eșuate și era dependent de alcool. Cu ajutorul celei de-a treia soții, fosta actriță britanică Elaine Taylor, și-a resuscitat cariera. În ultimele două decenii a jucat în producții numeroase, părând neobosit: ​​„National Treasure”, „Must Love Dogs”, „Syriana” și „Inside Man” etc. În 2015, actorul Christopher Plummer a fost extrem de lăudat pentru rolul managerului unui star rock interpretat de Al Pacino în „Danny Collins”, de Dan Fogelman.

CITEȘTE ȘI: Hal Holbrook, cunoscut mai ales pentru interpretarea scriitorului Mark Twain, a murit 

Foto: Profimedia Images