Crocodilii atacă oamenii?

Apropo.ro / 01.04.2015, 20:00
Crocodilii atacă oamenii?
Probabil ați văzut în diferite filme cum oamenii sunt atacați de crocodili. Dar să vedem dacă acest lucru se întâmplă și în realitate.

Sunt oare crocodilii o amenințare la adresa oamenilor care se apropie de ei? Adevărul este că crocodilii sunt animalele ce ucid cei mai mulți oameni, cu excepția cobrelor. Anumite tipuri de crocodili, precum crocodilul african sau cel de apă sărată, sunt adevărați mâncători de oameni. Nativii care trăiesc lângă regiuni cunoscute pentru numărul mare de crocodili existenți se tem de ei. Cei mai mulți dintre crocodili nu îi atacă doar pe cei care se apropie de ei în apă ci chiar se avântă pe uscat, pentru a-și răpune victima.

Omul este înșfăcat și dus înapoi în apă pentru a fi înecat. Aligatorii și crocodilii se trag din dinozauri și reptile lungi de 24 de metri și care dominau pământul în urmă cu mii de ani. Chiar și astăzi aligatorii și crocodilii sunt cele mai mari reptile în viață, existând specii care depășesc șapte metri în lungime. Aligatorii și crocodilii provin din aceeași familie și au, în linii mari, același aspect și aceleași obiceiuri. Diferența este că aligatorii au capul mare și plat, iar crocodilii au capul mic și țuguiat.

De asemenea, aligatorii sunt mai greoi și mai puțin activi precum crocodilii. Atât aligatorii, cât și crocodilii petrec cea mai mare parte din timp în apă, lăsând la vedere doar nările, ochii și o mică parte a spatelui. Ouălele lor sunt albe și ovale. Femeia depune între 20 și 90 de ouă pe uscat, într-un cuib făcut din crengi și ierburi, iar apoi le lasă să se clocească la lumina soarelui. Mama așteaptă în apropiere și, la momentul potrivit, își ajută urmașii să se târască din cuib. Majoritatea reptilelor nu pot scoate sunete, dar aligatorii și crocodilii pot emite sunete specifice. Aligatorii trăiesc doar în zonele mai calde din America și China, dar crocodilii pot fi găsiți în Africa, Asia, Australia și America. În urmă cu aproximativ 100 de ani s-a descoperit ca pielea de aligator poate fi folosită în realizarea de poșete, portofele, curele și pantofi. Din această cauză, aligatorul a devenit un animal tot mai rar.