Crucea Roșie, ironizată după ce a spus că serialul israelian “Fauda” prezintă încălcări ale dreptului umanitar

De: Ana Obretin / 31.12.2020, 10:55
Crucea Roșie, ironizată după ce a spus că serialul israelian “Fauda” prezintă încălcări ale dreptului umanitar

Crucea Roșie a devenit ținta ironiilor în Israel după ce a criticat serialul “Fauda”, pentru că „prezintă încălcări ale dreptului umanitar”. Producătorii hitului Netflix sunt acuzați de crimă împotriva umanității prin intermediul acestei producții de ficțiune, care prezintă aventurile unei unități de comando de elită israeliene infiltrate în Cisiordania și Gaza pentru a dejuca atacuri teroriste. Faptul că este o creație de ficțiune nu a împiedicat Comitetul Internațional al Crucii Roșii în Israel și Cisiordania să publice un mesaj critic pe Twitter.

“La fel ca mulți dintre voi, anul acesta, ne-am uitat și la @FaudaOfficial și am observat o serie de încălcări ale drepturilor omului. Verificați acest cont de Twitter și anunțați-ne dacă vedeți mai multe!”, este mesajul organizației umanitare.

Mai departe, sunt date câteva exemple de astfel de încălcări. “Plimbarea în pădure este benefică pentru sănătate. Luarea de ostatici, în orice circumstanțe, este specific interzisă de dreptul internațional umanitar”, este comentariul Crucii Roșii privind o scenă din sezonul al treilea, în care membrii unității israeliene iau ostatici niște teroriști. “Tortura este ilegală în orice circumstanțe”, este un comentariu privind o altă scenă în care un terorist este legat cu mâinile de tava de aceiași ofițeri israelieni, pentru a furniza informații.

Reacția organizației umanitare a stârnit un val de ironii pe rețelele de socializare. 

“Nu este o glumă. Bunii noștri prieteni de la Crucea Roșie sunt atât de frustrați că Israelul este ocupat să mențină pacea cu statele arabe că au început să condamne Israelul pentru încălcări fictive ale dreptului internațional”, se arată într-un mesaj publicat pe Twitter de Hillel Neuer, directorul executiv al ONG-ului UN Watch, care luptă pentru combaterea antisemitismului. 

Jurnalistul Avi Issacharoff, unul dintre cei doi creatori ai serialului “Fauda”, a răspuns sarcastic, pe aceeași platformă: “Vom lua toate aceste lucruri în considerare pentru sezonul 4 și promitem că vom inventa alte încălcări ale drepturilor omului inedite”.

Actorul Lior Raz, celălalt creator al serialului, a publicat un gif în care el și alți doi colegi de platou sărbătoresc cu un pahar de alcool. 

Cel de-al patrulea sezon al serialului “Fauda” va fi lansat în ultimul trimestru al anului viitor pe Netflix.

“Fauda” (“Haos”, în arabă) a fost lansat în 2016, a primit numeroase premii internaționale și este apreciat inclusiv în țările arabe.

CITEȘTE ȘI: Gal Gadot răspunde criticilor legate de rolul Cleopatrei

FOTO: Profimedia