Curriculum Vitae

Apropo.ro / 02.12.2001, 23:42
Curriculum Vitae
Ghid de cariera:   No job? No problem! Burse: Calendarul bursierului Un CV, indiferent cat este de bun, nu-ti va aduce postul vizat doar prin el insusi. Totusi, un CV facut profesional va atrage atentia angajatorului si iti va garanta un interviu pentru postul vizat.



Ghid de cariera:   No job? No problem!

Burse: Calendarul bursierului



Un CV, indiferent cat este de bun, nu-ti va aduce postul vizat doar prin el insusi. Totusi, un CV facut profesional va atrage atentia angajatorului si iti va garanta un interviu pentru postul vizat.

Scopul CV-ului tau este sa dezvaluie realizarile si calificarile tale potentialului angajator. Daca angajatorul este impresionat de ceea ce citeste, te va contacta pentru o intalnire directa.

Considera CV-ul ca pe o brosura promotionala despre tine. Trebuie sa prezinti angajatorului ce-ai realizat pana acum si de unde ti-ai dobandit experienta. Strategia pe care trebuie sa o urmezi este de a scoate in evidenta acele trasaturi si acea experienta specifica pe care angajatorul o cauta in acel moment.

De asemenea, CV-ul tau este o dovada a capacitatii tale de a comunica si de a te organizare. Un CV foarte bine facut arata prin el insusi ce angajat valoros ai putea fi.

Fii cat mai concis

Angajatorii au mult de lucru, asa ca sa nu faci greseala sa le ceri sa citeasca un CV lung si cu multe date nefolositoare. Un Cv lung va da batai de cap unui angajator, care si asa are foarte putin timp de parcurs CV-uri. CV-ul trebuie sa aiba o pagina, daca este posibil, si 2 pagini numai daca este absolut necesar pentru a descrie experientele relevante de munca. Un CV de 2 pagini nu este un avantaj daca este plin de informatie care nu este ceruta in mod special pentru pozitia vizata. Incearca sa folosesti mai mult spatiu doar daca intr-adevar ai o experienta de munca foarte bogata si ea se potriveste postului vizat.

Foloseste cuvinte care sa produca impresie

Trebuie sa fii convins ca folosirea unui limbaj adecvat este extrem de importanta; tu trebuie sa te promovezi unui angajator repede si eficient. Raspunde nevoilor potentialului angajator cu un CV profesional, scris foarte clar.

Evita paragrafele mari (peste 6 sau 7 randuri). Deseori angajatorii doar rasfoiesc CV-urile. Daca oferi informatii scurte, usor de citit ai o mai mare sansa ca CV-ul tau sa fie citit.

Foloseste verbe care indica actiunea precum ‘a dezvolta’, ‘a conduce’ sau ‘a destina’ pentru a sublinia realizarile tale.

Nu folosi propozitii declarative precum ‘Am dezvoltat ‘ sau ‘ Am asistat la ‘; incearca sa folosesti la minimum pronumele la persoana intaia.

Evita constructiile pasive, precum ‘eram responsabil cu managementul’. Este mai puternic si mai eficient sa spui ‘Conduceam’.

Scrie despre toate experientele tale de munca

Potentialii angajatori trebuie sa stie ce ai realizat pana acum pentru a-si face o idee despre ceea ce ai putea face pentru ei.

Incearca sa nu fii vag. Descrie lucrurile astfel incat ele sa poata fi evaluate obiectiv. Spunandu-i cuiva ca ai ‘imbunatatit eficienta depozitului unde lucrai’ nu spune prea multe. Dar afirmand ca ‘ai redus costurile cu 20%, si ai obtinut …..$ pentru companie in acel an’ poate spune foarte multe. Angajatorii se vor simti mult mai bine sa te angajeze daca au date verificabile.

Incearca sa fii cat mai sincer si onest. Exista o mare diferenta intre a-ti expune cat mai detaliat toata experienta ta si in a face o mare exagerare sau in a-ti falsifica experienta. Un angajator experimentat poate descoperi foarte usor un CV falsificat (daca nu imediat sigur o va face in timpul interviului). Chiar daca aceasta nu te va impiedica sa pierzi postul vizat, fii sigur ca te va costa mult mai scump mai tarziu. [sursa: hit.ro]