Cuvintele încrucișate împlinesc 100 de ani de existență

Apropo.ro / 17.12.2013, 15:30
Cuvintele încrucișate împlinesc 100 de ani de existență
Cuvintele încrucișate împlinesc în luna decembrie 100 de ani de existență!

Pe 21 decembrie 1913, un violonist american a publicat prima grilă de cuvinte încrucișate. De atunci, acest joc a cunoscut un veritabil triumf în lumea întreagă. Motivele succesului deosebit pe care l-au avut cuvintele încrucișate în ultimul secol sunt analizate în acest articol apărut pe site-ul nouvelobs.com.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Având ideea de a include căsuțe negre într-un pătrat, un violonist american de origine britanic, Arthur Wynne, poate fi considerat ca fiind adevăratul inventator al cuvintelor încrucișate. El a propus prima lui grilă în Germania, fără a avea însă succes. Pe 21 decembrie 1913, Arthur Wynne a publicat-o în ziarul american New York World (în suplimentul acestuia, intitulat Fun), însă fără acele pătrate negre, pe care le-a introdus mai târziu. Succesul a venit imediat.

Cu cât grilele sunt mai dificile, cu atât este nevoie de mai puține căsuțe negre, pentru a permite cât mai multe cuvinte încrucișate.

Primele cuvinte încrucișate apar pe un zid din orașul antic Pompei. Este vorba de un pătrat magic, ale cărui cuvinte se citesc în toate direcțiile: de la dreapta la stânga, de la stânga la dreapta, de sus în jos, de jos în sus. Sensul lor nu se schimbă, întrucât ordinea cuvintelor contează prea puțin în latină. Sensul aproximativ al acestei fraze este următorul: „Muncitorul Arepo folosește roțile ca formă de muncă”.

Cuvintele încrucișate reprezintă una dintre cele mai răspândite variante de exerciții mentale din lume. În România, rebus-urile (denumire incorectă pentru careurile de cuvinte încrucișate, deoarece rebusul este unul dintre genurile de probleme de enigmistică) și integramele sunt publicate constant, atât în cotidiane de top, cât și în reviste specializate dedicate acestor tipuri de probleme.

Citește mai multe detalii despre istoria cuvintelor încrucișate, pe Mediafax.ro