De ce dormim?

De: Gabriela Voicu / 21.10.2013, 15:30
De ce dormim?
Cercetătorii americani au explicat cum elimină creierul uman toxinele reziduale adunate pe parcurusl unei zile solicitante din punct de vedere intelectual.

Creierul folosește somnul pentru a elimina toxinele reziduale adunate pe parcurusl unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, arată o cercetare citată de BBC.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

Oamenii de știință americani consideră că „sistemul de eliminare a reziduurilor” este unul dintre principalele motive pentru care dormim. Studiul din jurnalul „Science” arată că celulele cerebrale se micșorează în timpul somnului pentru a mări spațiul dintre neuroni și a permite fluidului să curețe creierul.

Această funcție nu pare să fie posibilă când creierul este treaz. Eșecul îndepărtării unor proteine toxice ar putea juca un rol în apariția unor maladii ale creierului.

„Creierul are energie limitată la dispoziție și trebuie să aleagă între două stări funcționale diferite: să fie treaz și conștient sau adormit și în proces de curățare”, a explicat cercetătorul Maiken Nedergaard.

Studii anterioare au mai arătat că somnul are un rol important în fixarea amintirilor și în procesul de învățare.