De ce hipopotamul a fost denumit astfel?

Apropo.ro / 25.02.2015, 19:00
De ce hipopotamul a fost denumit astfel?
Deși văzut de mulți drept o bestie, hipopotamul are caracteristici interesante și o denumire cel puțin ciudată, iar în rândurile de mai jos încercăm să ne dăm seama din ce motiv a fost numit astfel.

Cuvântul hipopotam vine de la „hippos” – cal și „potamos” – râu, fluviu, deci ar putea fi tradus drept „cal de apă”. A fost numit astfel pentru că își petrece o mare parte din timp în apă. Și este asemănat cu un cal grație mărimii, a nărilor și a urechilor. Totuși, cea mai apropiată rudă a hipopotamului este porcul.

Un hipopotam este mult mai mare decât orice cal. Poate să aibă în jur de 3,5 metri lungime și 3,5 tone. Are cea mai mare gură dintre mamifere, cu excepția balenei. Are doi colți în partea superioară a gurii și patru în partea inferioară, astfel că, în momentul în care atacă, poate să ucidă un animal mai mic cu o singură mușcătură. De cele mai multe ori, hipopotamul preferă să se ascundă decât să atace. De cele mai multe ori aleargă spre apă pentru a se scufunda.

Un hipopotam poate alerga la fel de repede precum un om. Iar în apă, se poate scufunda precum un bolovan sau poate pluti. Când hipopotamul plutește, rămân la suprafață doar nările, ochii și urechile rămân deasupra apei. Este ascuns aproape total sub apă, dar tot mai poate respira, vedea, auzi și mirosi. Când se scufundă, hipopotamul își acoperă nările să nu intre apă. Poate rezista 8-9 minute sub apă, perioadă în care se hrănește cu o mulțime de alge. Hipopotamul are un apetit pe măsura gabaritului. Un hipopotam adult, care trăiește la o Grădină Zoologică, are nevoie de 45 de kilograme de hrană pe zi. De obicei, hipopotamii se hrănesc noaptea, iar ziua se odihnesc.