De ce înțeapă meduzele?

Apropo.ro / 02.04.2015, 20:00
De ce înțeapă meduzele?
Meduza este una dintre cele mai ciudate forme de viață din mare, dar și una dintre cele mai agresive, ea înțepând deseori.

În primul rând nici măcar nu este un pește. Este un animal fără sistem osos. Meduzele fac parte din subdiviziunea Coelenterata a nevertebratelor. 90% din corpul meduzei este alcătuit dintr-o substanță gelatinoasă și cea mai mare parte din corp reprezintă stomacul. Meduza nu are creier și nici celule specifice sângelui.

Cele mai multe dintre meduze sunt subțiri, dar altele ajung să aibă și 0,5 metri în diametru. Meduzele au diferite forme și culori, iar multe par să se dezvolte în momentul în care sunt perturbate. Numele de meduză provine de la personajul mitologic ce avea șerpi pe cap, în loc de păr. Meduza are tentacule ce atârnă precum șerpii personajului mitologic. Meduza are o ramă plină cu ochișori, iar gura este situată aproximativ în centrul corpului.

Meduza înțeapă cu ajutorul tentaculelor, iar înțepăturile sunt destul de dureroase. Meduza înțeapă pentru că așa obține hrana. Obține hrana înțepând alte mici creaturi din mare, care sunt paralizate în momentul înțepăturii. Tentaculele sunt folosite și la înot, deși multe meduze înoată doar contractându-și și dezvoltându-și corpul. Modul în care apare meduza este foarte interesant. Larva înoată singură pentru o scurtă perioadă, se atașează de o plantă sau de o piatră și se dezvoltă devenind practic un mic bulb. Bulbul înmugurește, fiecare murg devenind un alt bulb. Apoi bulbii se transformă în polipi și preiau forma de meduze. Cele mai multe dintre meduze trăiesc în apă, la suprafață, dar sunt și câteva care nu pot trăi decât pe fundul mării.