De unde provine ceara?

De: Mia Nicolescu / 30.05.2015, 08:00
De unde provine ceara?
Cerurile sunt produse și de animale și se găsesc în minerale și petrol. Și există și tipuri de ceară sintetice, făcute de om.

Multe fructe, legume și frunze ale plantelor au un strat protector de ceară de dimensiuni mici. Cerurile sunt produse și de animale și se găsesc în minerale și petrol. Și există și tipuri de ceară sintetice, făcute de om. Așa că noi obținem ceară din foarte multe surse.

Ceara de carnauba provine din frunzele palmierului brazilian de carnauba. Aceasta este tare și oferă un luciu excelent podelei și mobilei. Ceara candelilla este secretată de o plantă cu același nume, care crește în Mexic și sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Este o ceară de culoare maro, folosită la discuri de vinil, finisaje de podele și lumânări.

Ceara bayberry, provenită din fructele de pădure ale acestui arbust, se folosește la producerea lumânărilor. Albinele lucrătoare secretă ceara pe care o folosesc la faguri. Ceara de albine se regăsește în cosmetice, lumânările din biserică, lacuri, creioane și flori artificiale.

Ceara de lână din animalele care produc lână capătă numele de lanolină, după ce este purificată. Se foloșete la anumite unguente, produse cosmetice și săpunuri. Peste 90% din ceara folosită în comerț astăzi provine din petrol. Ceara din petrol are o mulțime de utilizări, mulțumită faptului că nu are gust, miros și este inactivă, din punct de vedere chimic – nu reacționează ușor la mai multe substanțe.

Un tip de ceară din petrol dură este parafina. Parafina este utilă mai ales ca înveliș pentru produsele din hârtie. Cerurile moi din petrol, cum este jeleul de petrol, se folosesc în scopuri medicinale. Cerurile sintetice sunt combinații chimice din hidrogen, carbon, oxigen și, uneori, clor. Ele sunt adaptate mai multor proprietăți.